VITEZ: Predsjednik F BiH Marinko Čavara svečano otkrio obnovljeni spomenik pjesnikinji Anki Topić

U ponedjeljak, 17. svibnja, u Vitezu je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u svojstvu pokrovitelja, svečano otkrio obnovljeni spomenik pjesnikinji Anki Topić, prvoj ženi koja je objavila zbirku poezije u BiH pod nazivom „Izgubljena zvijezda“ davne 1908. godine.

U prigodnom govoru, Predsjednik Federacije BiH istaknuo je činjenicu kako je HKD „Napredak“ Vitez prepoznao 65 godina od smrti pjesnikinje Anke Topić da je potrebno sačuvati od zaborava njezino djelo i da to pokazuje opravdanje i dimenziju djelovanja HKD „Napredak“ Vitez.

„Nisam mogao ostati ravnodušan na zamolbu HKD „Napredak“ Vitez iz razloga što puno puta u životu ne prepoznajemo veličine i ljudske vrijednosti oko nas, a onda posebno ima dimenziju kad jedno Društvo prepozna dimenziju djelovanja osobe koja je umrla prije 65 godina i još se nije rodila u Vitezu, nego je živjela tu nekih dvadesetak godina. Naravno, to zaslužuje pohvalu i ujedno zahvaljujem na pozivu da budem sudionik ovog projekta, ovog djela koje zasigurno zaslužuje pozornost i hvalu. Mislim da će biti poticaj svima drugima koji puno puta ne prepoznaju ljudske veličine zato što imaju neke male slabosti, pa te slabosti ističu iznad svega. Kod Anke Topić je vrijedna njezina pjesnička dimenzija, a sve ostalo ili ne znamo ili zaboravljamo. Mislim da se tako trebamo odnositi prema našim suvremenicima i na takav način cijeniti ono što je vrijedno, a sve ono što nije dobro, osuditi i zaboraviti. Još jednom zahvaljujem HKD „Napredak“ Vitez i čestitam što su ovim činom pokazali da imaju ispravno djelovanje, da su na ispravnom putu, te da im treba dati potporu i u svim sljedećim projektima “, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez Gordana Mišković istaknula je kako je prošle godine mala skupina članova HKD „Napredak“ uočila da je nadgrobna ploča spomenika Anki Topić oronula i odmah je pokrenula incijativu za obnovu spomenika.

„Poseban odbor za obnovu izradio je konkretno rješenje, koje je trebalo biti primjereno i financijski prihvatljivo. Za to rješenje nismo imali osigurana sredstva, pa smo se obratili predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari koji je bez razmišljanja prihvatio pokroviteljstvo, na čemu smo mu posebno zahvalni“, kazala je predsjednica HKD „Napredak“ Vitez Gordana Mišković.

Spomenik je blagoslovio viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

Nakon svečanosti otkrivanja spomenika, održan je hommage pjesnikinji Anki Topić u dvorani HKD Napredak podružnica Vitez, te je upriličeno predstavljanje knjige „Od početka do početka“ autorice Mirjane Jezildžić.