Vitez: Povećati cijene vode onima koji troše više od europskog prosjeka

Nakon što je Općina Vitez podigla kredit da stavi na noge lokalnu komunalnu firmu „Vitkom”, lokalna vlast ovih dana razmišlja o povećanju cijene vode za domaćinstva.
Naime, u tijeku je izrada analiza čiji preliminarni rezultati pokazuju da je voda u ovom gradu jeftinija oko 30 posto nego u susjednim općinama, a da bi se smanjio udar na domaćinstva i stimulirala manja potrošnja, poskupljenje će, vjerovatno, biti predloženo samo za domaćinstva i pravna lica koja troše više od 10 kubika vode mjesečno, što je i više od europskog standarda potrošnje.

 
Tako je Općinskom vijeću predloženo da razmotri povećanje cijene zbog, kako je kazao Muhamed Rebihić, pomoćnik načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj, velikih troškova održavanja.

 
Mreža se stalno širi, a vodosnabdijevanje je u proteklom periodu bilo stabilno, što zbog vremenskih prilika, što zbog intervencija naše komunalne firme. Ipak, u mreži imamo puno gubitaka, treba nam još dosta sredstava za rekonstrukciju i zbog velikih troškova održavanja, pumpi i slično, predlaže se Vijeću povećanje cijene, rekao je Rebihić.
Do sada je, kazao je načelnik Tomislav Bošnjak Matić, u vodovodnu mrežu uloženo puno, a krajnji cilj je da svi stanovnici budu priključeni na gradski vodovod.
Cijena vode je kod nas najniža u okruženju, možda i u čitavoj BiH. Krajnji cilj nam je da svi budu uključeni u sustav snabdijevanja gradskom vodom, a do sada smo u ovaj sustav uložili četiri do pet milijuna KM, rekao je Bošnjak Matić.

Naplata, koja je u prošlosti bila veliki problem, drastično je povećana, a firma je u posljednje vrijeme itekako stala na noge te sada redovno uplaćuje plaće i doprinose radnicima. Prošle godine nije bilo redukcija vode koje su Vitežani u prošlosti gotovo svake godine imali.

Prethodni članakDonatorska večera za Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila
Sljedeći članakProsječno tročlano domaćinstvo u BiH mjesečno troši 1.408 KM