VITEZ: Održano 9. Noćno pješačenje

Petnaest kilometara

S nizom aktivnosti tijekom cijele godine Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez“ iz Viteza, jedno je od najorganiziranijih  i najaktivnijih na srednjobosanskom pa i širem području.

No, posebnu pozornost javnosti privlače akcije ovoga društva koje nose naziv „pješačenjem do zdravlja“, koje organiziraju dva puta godišnje – zimsko (noćno) i proljetno.

A staza je petnaestokilometarska  – Gradski trg u Vitezu – Bobaši – Zabrđe – Zaselje (Planinarski dom ovoga društva). Proljetno ( u travnju) pješačenje ima već dvadesetogodišnju tradiciju, a zimsko, deveti put zaredom, organizirano je protekle subote.

Naime,  u subotu navečer, s Gradskog trga, na put dug petnaestak kilometara, s visinskom razlikom od 700 metara (Vitez 400 – Zabrđe 1100 – Zaselje 730), uz loše i teške vremenske uvjete, uz stazu pokrivenu snijegom koji je i stalno padao, na polasku s temperaturom nešto ispod ništice, a vremenom i većom nadmorskom visinom,  minus se povećavao, oko 250 hrabrih sudionika išlo je na ovo pješačenje.

HPD Vitez organizirao 9. Noćno pješačenje na dionici Vitez (Gradski trg) – Zabrđe – Zaselje. Pješačenje se organiziralo za planinare te sve ljubitelje prirode.

Posted by Vitez.info on Subota, 19. Januar 2019.

Išli su na pješačku avanturu, kako mnogi ovo  pješačenje označavaju. Jer,  staza većim djelom ide Krušćičkom planinom, ovaj put i uz vrlo loše vremenske uvjete, uz Vitežane, uključili su se i članovi planinarskih društava „Kuk“ iz Novog Travnika, „TIM“ iz Busovače, „Paklarevo“ i „Guča Gora“ iz općine Travnik. Među sudionicima bilo je i osnovaca s roditeljima i pješaka koji su „zagazili“ u sedmu deceniju života..

Za sudionike ovog noćnog pješačenja, na dvije trećine puta, na izletištu Zabrđe, nakon pješačenja od 3 – 3,5 sati (kako tko), čekala ih je topla okrepa koju su, tradicionalno, za hrabre pješake, pripremili Vitežani, vlasnici vikendica na tom prekrasnom, snijegom okićenom planinskom kraju. Na cilju u Zaselju, uz „čvršću“ okrepu, „podmazivanu“ i kuhanim vinom, čekala ih je i glazba, pjesma, lijepo druženje…, koje se, tvrde stalni sudionici ovih noćnih pješačenja, ne zaboravlja.