VITEZ: Održana književna tribina i dodjela nagrada za kratku priču “Marko Martinović Car”

U subotu navečer, 18. rujna, održana je književna tribina „Marko Martinović – U carstvu riječi“ i svečana dodjela Međunarodne nagrade za kratku priču koja nosi ime ovog istaknutog književnika, koji je živio i stvarao u Vitezu.

Tribinu za nastavnike, materinskog jezika i književnosti, i učenike organizirala je književnica Sanja Babić Đulvat, uz suradnju profesorice Renate Toljušić, a sudionike je pozdravio dopredsjednik središnje uprave Josip Križanović. Poslije tribine održana je svečanost dodjele Međunarodne književne nagrade za kratku priču (standardnu priču od 5 kartica ili oko 8000 znakova) „Marko Martinović Car“.

U ime organizatora i domaćina nazočne je pozdravila predsjednica podružnice HKD „Napredak“ Vitez, gospođa Gordana Mišković, a u ime Središnje uprave HKD „Napredak“, koja ovu manifestaciju drži među najvažnijim u svom kalendaru, i koja je izdašno potpomogla održavanje iste, obratio se član središnje uprave Franjo Bratić.

Žiri od tri člana imenovan je 16. kolovoza 2021. godine na sjednici UO HKD „Napredak“ Vitez izvlačenjem iz šešira od predloženih 6 članova žirija. U prvom krugu glasovanja svaki član žirija vršio je dodjelu bodova po eurovizijskom principu dvadeset i tri (23) priče, prema Pravilniku za dodjelu nagrade koji propisuje neovisno ocjenjivanje svakog člana. Tako je izlučeno deset (10) priča koje su ušle u širi izbor.

U drugom krugu glasovanja žiri u sastavu: Doc.dr. Larisa Softić-Gasal iz Tuzle, Tihomir Jovanović-Tika iz Beograda i Nikola Šimić-Tonin iz Zadra, dodijelio je bodove eurovizijskim sustavom kojim su morali ocijeniti svih deset priča koje su ušle u drugi krug, a zbrajanjem tih bodova došli smo do poretka odnosno do priča za prvo, drugo i treće mjesto, a to su:

  1. MJESTO: „Uz ponizni šapat mog srca“ pod šifrom: KAD MLIDIJAH UMRIJETI,
  2. MJESTO: „Vuk u koži kunića“ pod šifrom: DUGE UŠI,
  3. MJESTO: „Jednokratna pomoć“ pod šifrom: 1.9. TDI.

Žiri je također pohvalio i još priče: „Što je vidio Bepo“ pod šifrom: PRIJE 100 GODINA, „Crveni car“ pod šifrom: PLAVI PISAC, „Ona se zove Branka“ pod šifrom: PETAR PAN i „Putopis prošlosti komšije Dimitria“ pod šifrom: REANIMATOR UMA.

Gospođa Larisa Softić-Gasal je pročitala obrazloženje žirija, a književnik Anto Zirdum otkrio nam je tko su pobjednici:

  1. MJESTO: „Uz ponizni šapat mog srca“ napisala je Esma Bandić-Softić iz Travnika,
  2. MJESTO: „Vuk u koži kunića“ napisao je Dušan Mijajlović iz Niša,
  3. MJESTO: „Jednokratna pomoć“ napisala je Ivona Grgić iz Tuzle.

Nagrade je uručila gospođa Helena Witkin, kćerka pokojnog Marka Martinovića-Cara.

U glazbenom dijelu svoj obol dali su članovi Napretkovog „Riter etno“ orkestra, a stihove Marka Martinovića-Cara čitali su Ivanela Brković te učenici Srednje škole „Vitez“ Sandra Marjanović i Luka Baškarad.

Prethodni članakVIDEO: Obilježena 30. obljetnica Viteške brigade HVO-a
Sljedeći članakOblačno s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, loša i biometeorološka prognoza