VITEZ: Obilježena 28. obljetnica PPN “Vitezovi”

Postrojba za posebne namjene “Vitezovi” u subotu, 12. rujna, obilježila je 28. obljetnicu ove postrojbe. Skromno i svečano preživjeli pripadnici Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Vitezovi“ u subotu se obilježili dvadesetosmu godišnjicu osnivanja.

Sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike PPN “Vitezovi” služena je u župnoj crkvi sv. Juraja u Vitezu, a na spomen obilježju u Križančevu Selu položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle pripadnike PPN “Vitezovi”.

Kako je portal Vitez.info i ranije pisao, ova postrojba, čiji su pripadnici tijekom cijeloga rata uvijek bili gdje je „gorilo i grmjelo“, formirana je sredinom rujna 1992. godine od pripadnika HOS-a Vitez i  pripadnika HOS-a iz drugih srednjobosanskih mjesta, čiji je također zapovjednik bio  pukovnik Darko Kraljević. Iza sebe su ostavili neizbrisivo duboki trag u obrani srednjobosanskog područja od srpske agresije, a kasnije i u obrani hrvatskog puka s tog područja od  naleta postrojbi Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, pripadnici postrojbe El mudžahid iz sastava zloglasne 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, koja je bila pod neposrednim zapovjedništvom Alije Izetbegovića.

Pripadnici PPN „Vitezovi“ bili su aktivni sudionici pobjedničkih akcija 1995. godine kada su od srpske vojske i tzv. JNA oslobodili zapadne dijelove BiH.

Kroz postrojbu PPN „Vitezovi“ su prošla 222 pripadnika, na ratištima u Vitezu, Jajcu, Travniku, Stocu, Čapljini, Kupresu, Glamoču… zauvijek ih je ostalo više od 30 (34 poginula), a  skoro svi pripadnici ove postrojbe tijekom rata su ranjeni jednom ili više puta, dok su četrdeset četvorica  sa statusom vojnog invalida.

Prethodni članakNK Vitez svladao Radnika u Donjem Vakufu, FK Vitez uspješniji od Kiseljaka u Vitezu
Sljedeći članakKadeti, juniori i seniori NK “Romari” ubilježili pobjede proteklog vikenda