VITEZ: Obilježena 28. godišnjica zločina u Ahmićima

Obitelji ubijenih i brojni dužnosnici odali su danas počast 116 Bošnjaka, koje su prije 28 godina ubili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u mjestu Ahmići pored Viteza.

Kako su danas ponovili članovi ubijenih stanovnika Ahmića, i dalje se traga za tijelima 29 ubijenih, a upozorili su i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin, piše Fena.

Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je ponovio da je 116 civila mučki ubijeno zbog čega se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo u tom dijelu BiH, ali i drugdje u BiH od 1992. do 1995. godine.

– Uvijek ćemo se toga sjećati i prenositi mlađim generacijama da se ovo ne smije zaboraviti jer je zaborav opasan i može voditi ka ponavljanju zločina. Nećemo odustati od istine i prave. I prošle godine smo tražili da se kaže gdje se nalaze grobnice onih koji još nisu pronađeni – podsjetio je Džaferović.

Kaže da se još uvijek zahtijeva i da odgovaraju brojni izvršioci zločina u Ahmićima koji je okarakteriziran kao zločin protiv čovječnosti, ali Džaferović podsjeća da je komandant UNPROFOR-a koji je bio tada ovdje kazao je da je u pitanju genocid.

Ocijenio je da zabrinjava odavanje počasti onima koji su bili učesnici ubijanja u Ahmićima jer to nije put za zajednički život i postizanje civilizacijskih vrijednosti.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nazvao je zločin počinjen u Ahmićima prije 28 godina genocidom jer je njegov cilj bio da se ubije svaki stanovnik Ahmića, od djeteta od tri mjeseca, djece od nekoliko godina, žena i drugih civila.

– Ovo je potpuno etnički očišćeno mjesto. Da se takve stvari više ne bi ponavljale, oni koji su to osmislili, koji su to počinili, moraju biti adekvatno kažnjeni. U slučaju Ahmića to nije tako – naglasio je Izetbegović, koji je također prisustvovao obilježavanju godišnjice.

Podsjetio je da su neki od osuđenih nalogodavaca, iako svi nisu izvedeni pred lice pravde, već odslužili svoju kaznu, a za direktnim izvršiocima se i dalje traga.

– Ne smijemo prestati raditi na tome da se tijela nađu, da nađu smiraj u zemlji, i da se kazne izvršioci i nalogodavci. Dok se to ne desi nećemo prestati i nema smiraja u ovoj zemlji dok se svi zločinci i u Ahmićima i diljem zemlje ne pronađu i primjerno kazne – zaključio je Izetbegović.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Prethodni članakDržave članice EU usuglasile prijedlog o digitalnim zelenim potvrdama
Sljedeći članak‘SITUACIJA JE VRLO OZBILJNA’: Merkel branila zakon koji će omogućiti strože mjere, evo kada bi mogao stupiti na snagu