VITEZ: Neodgovorni pojedinici nekontrolirano spaljuju korov i izazivaju požare

Vatrogasci DVD Stari Vitez u nedjelju su, oko 13,44 sati, dobili su dojavu da se širi otvoreni požar korova i šiblja na području Grbavice, općina Vitez .

Pet vatrogasaca s jednim vozilom pristupili su gašenju požara, gdje su nakon 25 minuta uspješno ugasili vatru te na taj način spasili objekt te repetitor Mtel-a.

S obzirom na dolazak ljepšeg vremena i početak obavljanja poljoprivrednih te drugih radova na otvorenom, kad građani spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, iz DVD Stari Vitez podsjećaju i upozoravaju da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzrokovati požar. Prilikom spaljivanja korova često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.Zbog toga, kad spaljuju otpad, građani trebaju nadzirati vatru i posebnu pozornost obratiti rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima, upozoravaju iz DVD Stari Vitez.

Građane posebno upozoravaju da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza odnosno spaljivati korov samo danju i za mirna vremena, očistiti travu i dugi zapaljivi materijal oko mjesta na kojem će ložiti vatru,osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje, ne napuštati mjesto loženja dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

Osoba koja izazove požar u Bosni i Hercegovini može biti osuđena na kaznu zatvora u trajanju do 12 godina.

Prema Kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine (“Sl. novine FBIH”, BR. 36/2003, 21/2004 – ispr., 69/2004, 18/2005, 42/2010, 42/2011, 59/2014, 76/2014 i 46/2016), kaznom zatvora od jedne do osam godina kaznit će se onaj tko zapali tuđu kuću ili drugu zgradu namijenjenu stanovanju ili gospodarskom korištenju, ili tuđu poslovnu zgradu ili zgradu u javnoj uporabi te onaj tko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazove više šumskih požara – kazala je u razgovoru za Fenu inspektorica za zaštitu od požara u Federalnoj upravi civilne zaštite Maida Mekić-Skrobanović.

Ako je paljenjem kuće, zgrade, poslovne zgrade ili zgrade u javnoj upotrebi pruzročena šteta koja prelazi 100.000 KM ili je krivično djelo učinjeno s ciljem prijevare osiguravajućeg društva, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od dvije do 12 godina. Mekić-Skrobanović ističe da Zakon također propisuje da onaj tko učini iz nehata krivično djelo izazivanje šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istovremeno izazove više šumskih požara, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. Tko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju može dobiti kaznu zatvora od dvije do 12 godina. Onome tko to krivično djelo učini iz nehata prijeti novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu (“Sl. novine FBiH”, br. 64/2009) regulira obveze po pitanju dojavljivanja požara.

– Svaki građanin koji primijeti požar dužan je da ga ugasi ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge. Ukoliko građanin nije u mogućnosti ugasiti požar, dužan je o požaru odmah obavijestiti najbližu vatrogasnu jedinicu ili operativni centar civilne zaštite, odnosno stanicu policije. Pravne osobe i državni organi i druge institucije u kojima dođe do požara ili kad saznaju za požar, imaju obvezu pristupiti gašenju požara i istovremeno o tome odmah obavijestiti najbližu vatrogasnu jedinicu ili operativni centar civilne zaštite ili stanicu policije – kazala je inspektorica Mekić-Skrobanović pozivajući se na zakonske odredbe.

Zakonom utvrđena su ovlaštenja rukovoditelja akcije gašenja požara, pored ostalih i ovlaštenje da na mjesto požara pozove policiju u cilju osiguranja mjesta događaja.

Na razini FBiH Inspekcijski nadzor iz oblasti zaštite od požara vrše: FUCZ i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, a na razini županije: županijske uprave civilne zaštite i županijska ministrastva unutarnjih poslova. Federalna i županijske uprave civilne zaštite, u okviru svoje nadložnosti vrše i poslove inspekcijskog nadzora u oblasti vatrogastva.

Iz Federalne uprave policije naglašavaju da Krivični zakon FBiH decidno definira krivična djela i poropisane krivične sankcije za izvršitelje podmetanja požara. Radi se o krivičnim djelima “paljevina”, “izazivanje šumskog požara” i “izazivanje opće opasnosti”.

Prethodni članakU FBiH nema sumnji na koronavirus, prati se situacija
Sljedeći članakKorona virus potvrđen u Hrvatskoj