Vitez je bio domaćin Sportskih igara mladih

Festival mladosti i sporta, BH Telecom Sportske igre mladih nastavile su svoje putovanje i nakon 22 grada stigle su u Vitez protekli vikend.

Natjecanja u Vitezu su zvanično počela izvođenjem početnog udarca u okviru Coca Cola CUP-a, natjecanje u malom nogometu za djevojčice i dječake u kategoriji 2000. godište i mlađi. Početni udarac je izveo gopodin Advan Akeljić, načelnik Općine Vitez.

“Hvala Igrama mladih što su ponovo došle u Vitez. Omladina se i ove godine u velikom broju priključila takmičenju ne samo iz Viteza nego i iz šire okoline. Danas smo tu da se družimo i sklapamo nova prijateljstva.”, istakao je gospodin Advan Akeljić, načelnik Općine Vitez.

Djevojčicama i dječacima u Vitezu na natjecanjima pridružili su se mališani iz Zenice, Travnika, Kiseljaka i Busovače. Pored malog nogometa u starijoj kategoriji, mališani su imali priliku natjecati se i u mlađoj kategoriji za ovaj sport te u uličnoj košarci, rukometu i odbojci na pijesku.

Finalisti Igara mladih u Vitezu imaju priliku doći u potpunosti besplatno u Sarajevo na završnicu, istakla je Naida Pekmezović, PR Sportskih igara mladih: “Finalno takmičenje će biti održano od 18. do 22. augusta, gdje će nam se pridružiti fnalisti iz 28 bh. gradova. Očekujemo oko 1.800 djevojčica i dječaka sa kojima i ove godine gradimo neraskidive veze prijateljstva i širimo toleranciju i fair play.”

U suradnji s Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku USAID-a, Igre i ove godine u 28 bh. gradova promovišu projekat ‘Fer igra za fer djetinjstvo’.

Igre su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Svjetske nogometne federacije Nogometnog/fudbalskog saveza BiH te Olimpijskog komiteta BiH.