VITEZ: I ove godine projekt „Pričaj mi priču”

I ove godine, povodom Međunarodnog dana čitanja naglas (1. veljače) i Međunarodnog dana darivanja knjigom (14. veljače), HKD „Napredak” podružnica Vitez, Udruga „Volim Vitez” i J.U. Gradska knjižnica „Vitez” promoviraju važnost čitanja naglas djeci od najranije dobi.

Manifestacija „Pričaj mi priču” započela je u veljači 2018. godine kada su djeca sa svojim roditeljima na jedan potpuno novi način odlučili provesti svoje slobodno vrijeme. Jednosatno čitanje najpoznatijih bajki i najljepših priča za djecu privuklo je više od sedamdesetero djece, uzrasti od pet do sedam godina. Čitaonice su, svakog utorka tijekom jednog mjeseca, vodile obrazovane, mlade osobe na volonterskom principu, a kao organizatori smo ove godine zbog velikog broj zainteresiranih odlučili ponoviti manifestaciju.

„Čitanjem do uspjeha”

Zahvaljujući bajkama možemo zakoračiti u čarobni svijet mašte, i otkriti mnoštvo tajni i čarolija, a za njihovo postojanje zaslužni su pisci poput hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, koja će ove godine biti tema manifestacije. Ivana Brlić-Mažuranić počela je pisati poeziju, dnevnike i eseje prilično rano, ali njezini radovi objavljeni su tek početkom 20. stoljeća. Njezine priče i članci poput niza obrazovnih članaka pod nazivom „Škola i praznici“ počeli su se redovitije objavljivati u časopisima nakon 1903. godine.

Njezini romani i bajke za djecu, koje su prvotno bile namijenjene školovanju, prevedene su na gotovo sve europske jezike. Visoko cijenjena od strane domaćih i stranih književnih kritičara, stekla je naziv hrvatskog Andersena. Njezine priče čitaju i vole djeca svih uzrasta, a kazališne skupine nerijetko na ”daske koje život znače” postavljaju baš djela ove divne i bezvremenske književnice. Djela Ivane Brlić-Mažuranić uvijek imaju snažnu pouku, i namijenjena su svima, bez obzira na dob.

“Uključite se! Pozivamo sve roditelje, bake i djedove, učiteljice, učitelje i tete iz odgojno-obrazovnih institucija te druge skrbnike da se uključe i prijave djecu uzrasta od 4 do 8 godina jer je broj sudionika OGRANIČEN”, objavili su organizatori.

Prijave slati do 2. ožujka 2020. godine putem privatne poruke ili mail adresu: napredak.vitez@tel.net.ba. Termini čitanja će se, kao i prošle godine, održavati svakog utorka počevši od 3. ožujka do 31. ožujka u prostorijama HKD „Napredak” u Vitezu. Pozivamo i sve institucije i pojedince koje žele dati svoj doprinos i postati prijateljem manifestacije, da to mogu učiniti pozivom na broj: +387 63 607 244. ili direktno na lokaciji HKD Napredak Vitez.

“Obećavamo dobru i poučnu zabavu s mališanima i veselimo se ponovnom druženju”, poručili su organizatori.

Prethodni članakNastavljene aktivnosti u sklopu projekta “Ulaganje u mladi trenerski kadar i jačanje članstva u Školi košarke “Prvi koš” Vitez”
Sljedeći članakKonstituiran Kantonalni izvršni odbor Asocijacije mladih SDA KSB