VITEZ: Građani se pitaju što činiti da se poništi Odobrenje o postavljanju bazne stanice?

Prošle godine 28. svibnja stanari zgrade A5-A9 koja se nalazi u centru grada u Vitezu su jednoglasno odbili prijedlog da se na krovištu njihove zgrade postavi bazna stanica BH Telecoma

Istina, stanari ulaza A9 potpisali su suglasnost za baznu stanicu jer su od rente koju bi dobivali od BH Telecoma mislili renovirati dva stana u potkrovlju koja propadaju.Dobivali bi mjesečno 350 KM.

Na osnovu tih potpisa općina je BH Telecomu dala dozvolu da može postaviti baznu stanicu.

Međutim kada su to čuli građani drugih zgrada i ulaza  podigla se prava uzbuna, pa je na sastanku stanara iz ove, ali i drugih zgrada donesena jednoglasna odluka da se zabrani postavljanje deset kilovoltne bazne stanice na krovište zgrade.

Poznato je da se takve stanice ne smiju postavljati na stambene zgrade, dječije vrtiće, škole, bolnice.Neki tvrde da je sva procedura oko potpisivanja ugovora sa BH Telecomom nezakonita te da je taj ugovor ništavan.

Od tad pa do danas ništa se promjenilo nije, ponovno je tehnička služba BH Telekoma došla da pokuša postaviti baznu stanicu na zgradu gdje su već ranije postavljeni nosači.

Stanari tvrde da se radi o čistoj prijevari, a novinari Radio Viteza razgovarali su s Marinkom Katavom, koji je između ostalog rekao kako je nekad ranije proveden postupak za postavljanje antene, a ne bazne stanice. Tvrdi da je riječ o prevari i da građani to neće dopustiti.

“Bazne stanice se postavljaju na osamljena mjesta, na brda, gdje nikom to zračenje ne smeta, a ne u centar grada. Organ uprave je proveo nezakonit postupak i dali su odobrenje za gradnju. Ja predlažem da ovu baznu stanicu postave na zgradu Općine Vitez, ista je šteta, za građane, ali neka bar zrači njih 8 sati, dok su na poslu”, kazao je za Radio Vitez Marinko Katava.

Stanari pozivaju nadležne u Općini da zakažu javnu raspravu te da se poništi odobrenje o postavljanju bazne stanice u Vitezu.

Prethodni članakTri osobe ozlijeđene u sudaru kod Travnika, među njima i devetogodišnje dijete
Sljedeći članakStanari pokrenuli peticiju za uklanjanje bazne stanice u Vitezu