Vitez domaćin prvom Business cafeu u Bosni i Hercegovini

Vitez će u ponedjeljak 17. rujna biti domaćin prvom Business cafeu u Bosnu i Hercegovini, sve popularnijem i sve učestalijem načinu okupljanja gospodarstvenika i javnih radnika u mnogim zemljama Zapadne Europe. A eto, čast i obveza domaćinstva prvom ovakvom skupu u BiH pripala je vrijednim Vitežanima koji i inače plijene pozornost sposobnošću i uspješnošću u gospodarstvu pa i izvan srednjobosanskog područja i šire regije.

Organizator prvog Business cafea u BiH je Udruga trgovaca BiH , Inter 96 tržišne komunikacije iz Viteza i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Vrijedni i pragmatični Vitežani su vrlo spretno, a po svemu sudeći i razborito, ovaj značajni društveni događaj „poklopili” s dolaskom u Vitez ministra poduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske, Gordana Marasa, čiji je dolazak u posjetu srednjobosanskim gospodarstvenicima obećao hrvatski premijer Zoran Milanović za svog boravka u Vitezu 26. i 27. veljače ove godine. A dolazak ministra Marasa, koji će, uz predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Vjekoslava Bevandu, biti uvodničar osnovne teme skupa: Bilateralni gospodarski odnosi BiH i Hrvatske u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku EU”, daje i dodatnu težinu, vrijednost i zanimanje gospodarstvenika, javnih radnika i bosanskohercegovačke javnosti uopće, za prvi Business cafe u BiH.

Kako nam je kazao predsjednik Organizacijskog odbora ovog važnog društvenog događaja, ugledni bosanskohercegovački gospodarstvenik Franjo Rajković, nekoliko sudionika skupa iz Republike Hrvatske i BiH prezentirat će aktualne gospodarske teme a sukladno glavnoj temom Business cafea, na osnovu čega će se voditi diskucija i po svemu sudeći donijeti i konkretni zaključci.

Koliki se značaj daje ovom skupu koji će se održati u ponedjeljak 17 rujna poslije podne u Kongresnoj dvorani hotela Central u sklopu Franšiznog centra BiH u Vitezu, govori i činjenica da će moderator skupa biti veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Tonči Staničić. Iako još uvijek nije u potpunosti definiran popis sudionika prvog Business cafea u BiH, a očekuje se i planira da će ih biti do 8o, zna se da će među njima biti i najbliži suradnici predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministra poduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske, Vjekoslava Bevande i Gordana Marasa. Skupu će prisustvovati i premijer Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić, ministar Vanjske trgovine Republike Srpske, Milan Šarović i mnogi drugi uglednici iz gospodarskog i javnog života BiH i Republike Hrvatske. Očekuje se, iako to još uvijek nije i službeno potvrđeno, dolazak veleposlanika ili visokih dužnosnika veleposlanstva nekih od europskih i azijskih zemalja.

Uz generalnog sponzora UniCredit banku, Općinu Vitez i hotel Central u Vitezu, podršku prvom Business cafeu dale su i brojne institucije, a među njima i Ministrastvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, Državni ured za trgovinsku politiku i Gospodarska komora Republike Hrvatske, Vijeće ministara BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, FIPA, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, Gospodarska komora Federacije BiH, Privredna komora Republike Srpske i druge. A sve to govori kolika se važnost i značaj daju ovom skupu koji će se, kako nam je kazao predsjednik Organizacijskog odbora prvog Business cafea, Franjo Rajković, ubuduće redovito održavati u određenim intervalima, najvjerojatnije svaka dva mjeseca, uz redovito domaćinstvo Viteza, uz svaki put druge zemlje partnera iz okruženja, EU, pa i drugih zainteresiranih zemalja. A već sada ih ima, potvrdio je ugledni gospodarstvenik iz Viteza, Franjo Rajković.

Zvonimir Čilić / VL