Vitez dobio hladnjaču vrijednu 5 milijuna KM

Poduzeće “Natural Food” d.o.o Sarajevo ovih je dana u Vitezu, u naselju Šantići, otvorilo pogone za otkup i preradu jagodičastog i bobičastog voća. U sklopu investicije vrijedne pet milijuna maraka, je i hladnjača kapaciteta 1700 tona. Dnevni kapacitet zamrzavanja voća je 60 tona. Uz hladnjaču, objekt površine tri tisuće metara četvornih ima i druge prateće sadržaje koji će biti na usluzi njihovim kooperantima kojih je zasad četiri i pol tisuće.

“U sklopu objekta u Vitezu su i prostor za obuke i edukaciju proizvođača, laboratorij, poljoprivredna apoteka kao i pogoni za preradu i pakiranje voća. Investicija je to koja Vitezu osigurava lidersku poziciju u otkupu i preradi jagodičastog voća u BiH”, kaže Goran Papić, direktor i suvlasnik poduzeća “Natural Food” d.o.o Sarajevo.

Prošle godine spomenuta je tvrtka u Željeznom Polju u općini Žepče izgradila hladnjaču kapaciteta 300 tona. U objekt koji je mnogim obitelji pogođenim razornim poplavama značio mogućnost ostanka u svojim domovima “Natural Food” je uložio milijun maraka. Investicija u Vitezu pet puta je veća, a za direktora Papića ima i osobnu vrijednost.

“Ova je investicija za mene puno više od ulaganja. Samo 300 metara od pogona rodna je kuća mojega oca koji nažalost nije više s nama ali sam siguran da bi bio ponosan kada bi sve ovo vidio”, kazao je Papić.

Planovi poduzeća čiji je suvlasnik i direktor su u iduće dvije godine pokrenuti proizvodnju koncentrata za sokove na bazi jagodičastog i bobičastog voća te zakupom zemljišta formirati Agro zonu u Vitezu. Obje investicije zajedno su vrijedne oko 10 milijuna maraka, a njima bi se uz sadašnjih 40 zaposlenih, a u sezoni i više od 60 samo u novootvorenom pogonu u Vitezu, otvorilo još na stotine novih radnih mjesta. Od toga najmanje u prerađivačkom dijelu. Naime,”Natural Food” zasad ima 4 500 kooperanata iz vrbaske i lašvanske regije, Krajine te Zeničko-dobojske županije. Njihov broj bi se uz najavljene investicije znatno povećao.

“Naši kooperanti s kojima surađujemo punih deset godina su poput motora automobila, a moji koji njime upravljamo smo vozači. Automobil ne može ni bez jednih ni bez drugih”, naglasio je Antun Lovrić, predstavnik “Natural Food”-a zadužen za suradnju s proizvođačima.

Onim najuspješnijim u oblasti proizvodnje i razvoja malinarstva na svečanosti otvorenja pogona u Vitezu uručena su priznanja. Uz brojne proizvođače, na svečanosti u Vitezu bili su i poslovni suradnici “Natural Fooda”, prije svih čelnici “Nordic Food grupacije” čiji je član i “Natural Food”, te partneri iz Švicarske. Ostali su zatečeni čistoćom prirode iznimno pogodne za uzgoj jagodičastog i bobičastog voća koje bez problema pronalazi put do tržišta zemalja Europske unije i Sjeverne Amerike. Naime, zbog velike potražnje otkup svim proizvođačima u BiH jagodičastog i bobičastog voća je zajamčen. U samo godinu dana BiH izvezla je spomenutih vrsta voća u vrijednosti od 7,5 milijuna eura.

Na svečanosti otvorenja pogona “Natural Fooda” u Vitezu bili su i politički predstavnici na različitim razinama vlasti, od lokalne, preko županijske do federalne.

“Ovo je investicija koja se ne mjeri samo količinom uloženog novca ni otvorenim radnim mjestima. Ovakve nam investicije vraćaju vjeru da možemo živjeti od svojega rada u ovoj našoj prelijepoj zemlji te zajedno graditi bolju budućnost. Na nama predstavnicima vlasti je da izađemo ususret našim poduzetnicima i olakšamo im potrebne procedure te prilagodima zakonska rješenja”, kazala je ovom prilikom Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na svečanosti otvorenja pogona “Natural Food”-a u Vitezu, piše Artinfo.