Vitez: Djelatnici „Vitezita“ sutra prosvjeduju pred zgradom općine, plaće nema od studenog 2018.

Nakon što se na današnjem sastanku koji su tražili radnici poslovnog sustava „Vitezit“ nisu pojavili niti iz resornog federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Direkcije za namjensku industriju, Nadzornog odbora „Vitezita“ i općine Vitez, radnici ovog nekadašnjeg giganta sutra u osam sati ujutro započinju mirni prosvjed ispred zgrade općine.

Rasulo koje vlada u firmi, kažu radnici kojima još nije isplaćena ni cijela plaća za studeni prošle godine, ne mogu podnijeti, te su zatražili hitnu reakciju nadležnih. Kako je kazala Vlatka Mlakić, rukovoditelj Službe za kontrolu kvaliteta, „Vitezit“ nikada nije stao na noge.

Nikada mi nismo stali na noge, sa svakom novom garniturom direktora Vlada FBiH eventualno uplati neki kredit ili grant i mi započnemo proizvodnju, ali krucijalna pitanja se ne rješavaju. Mi decenijama imamo blokirane račune, pa moramo poslovati preko agencije gdje vjerojatno postoji mogućnost raznih malverzacija. Tu trebaju ući nadležne institucije i izvršiti provjeru ne samo za prethodnu garnituru direktora, nego za sve druge. Radnici su iznenađeni sporošću tih istraga”, kazala je Mlakić, te dodala da je Vitezit ostao i bez aktuelnog v. d. direktora, Josipa Raića.

Sam Raić nam je kazao da je podnio ostavku jer mu je zdravlje ugroženo, kazala je Mlakić.

Zbog nedostataka sirovina i energenata, proizvodnje, kaže, na pogonu za proizvodnju eksploziva na bazi nitroglicerina nema već dva mjeseca, a na pogonu za praškaste eksplozive od početka godine.

Uz ostale radnike stali su i oni koji rade u službi zaštite, pa će sutra ujedinjeni zbog svega navedenog napustiti krug tvornice i prosvjedovati ispred zgrade općine.