Vitez – 18. godišnjica zarobljavanja i ubijanja 14 pripadnika HVO-a i civila

S dužnim pijetetom, rodbina, prijatelji i predstavnici udruga proisteklih iz DR, predstavnici političke i izvršne vlasti Viteza, SBŽ-a, FBiH i BiH, u viteškome naselju Zabilje obilježili su 18. godišnjicu zarobljavanja i ubojstva 14 pripadnika HVO-a i civila.

 

Naime, 5. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima postrojba ABiH izvršila je snažan napad na crtu obrane HVO-a između naselja Zabilje i Brdo, nakratko su ovladali s nekoliko rovova obrane i zarobili 14 vojnika i pripadnika radnoga voda hrvatske i srpske nacionalnosti. Bili su to: Vlado Krišto, Željko Stojak, Branislav Petraš, Tomislav Petraš, Niko Petraš, Ranko Sukara, Srećko Mišković, Nikica Jerković, Željko Lovrić, Albert Gabrijel, Jozo Marijanović, Duško Ikić, Mladen Ikić i Milan Milanović.

Odvedeni živi

Njihovo zarobljavanje potvrdio je i videozapis koji već odavno posjeduje hrvatska strana na kojemu se vidi da su to učinili pripadnici postrojbe El mudžahid, a među njima je prepoznato i nekoliko domaćih pripadnika te postrojbe. Snimka potvrđuje da su odvedeni živi u nepoznatom pravcu, a među njima bio je i malodobni Željko Stojak.

Za sudbinu pripadnika HVO-a i radnoga voda dugo se ništa nije znalo. No, nakon upornih traganja obitelji i vlasti, kao i višekratnih prosvjeda obitelji i građana Viteza ispred sjedišta britanskog bataljuna UNPROFOR-a stacioniranog u Biloj, puna dva mjeseca nakon zarobljavanja, zahvaljujući dužnosnicima Međunarodnog crvenog križa, bošnjačka strana obiteljima je predala njihova tijela.

Misa zadušnica

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, niti se, koliko je poznato, vodi bilo kakva istraga. U mjesnoj crkvi Gospe od anđela slavljena je sv. misa zadušnica koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz kapelicu u mjesnom groblju u Zabilju, gdje je i pokopan najveći broj žrtava.
Uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata i općinskih struktura vlasti, to su učinile i dužnosnice HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Marina Pendeš i Slavica Josipović.

Zvonimir Čilić / Večernji list