VITEŠKO SRCE: Humanitarna akcija za porodicu Džananović

Ovo je trenutno najteži socijalni slučaj na teritoriji općine Vitez, u pitanju je petočlana porodica Virnesa i Aldine Džananović sa troje maloljetne djece (Medin 10, Vedin 9 i Ajla 8 godina).

Žive u katastrofalnim uslovima (u samo jednoj prostoriji tuđe kuće bez toaleta u kojoj su miševi stalno nastanjeni i koja nije alternativni smještaj, nego nužno zlo). 

Udruženje Viteško Srce Vitez  godinama pomaže ovoj porodici, a sada je došlo vrijeme da im se riješi trajno stambeno pitanje. 


Majka je nezaposlena, brine o djeci, posebno o djevojčici. Otac nezaposlen, radi poslove na dnevnicu.

Akciju nismo željeli objavljivati dok nije došla faza da svi sa veoma malo truda, mogu biti od velike koristi, kako bismo djeci omogućili da se imaju gdje okupati toplom vodom i prespavati u vlastitom dječjem krevetu.

Naime, izgrađena je na novo jedna etaža kuće sa pločom, a za pomoć u izgradnji učešće je uzelo:


– Ministarstvo prostornog uređenja SBK/KSB u iznosu 2.500 KM, od čega je kupljen dio potrebnog materijala.


– Centar za socijalni rad općine Vitez je također izdvojio 500 KM za kupovinu materijala, ali su obećali i dalje učestvovati u skladu sa mogućnostima. 
– Općina Vitez je također obećala svoju pomoć.


– Gospodin Kemo Majstorić iz Viteza kao pojedinac je pomogao gradnju, uz pomoć majke i oca djece.

Trenutno je HITNO potrebno uraditi krov (za sada barem na jednu vodu) kako bi porodica što prije uselila u novu kuću. Oni nemaju doslovno gdje da se okupaju.

 Krov je najveći prioritet, a kompletan materijal i izrada krova koštaju cca. 9.000 KM (krovna konstrukcija, daskanje, letvanje, folija, crijep, pokrivanje za kuću dimenzija 9 x 7,5 sa prepustima). Sve ostalo u usporedbi sa krovom je jednostavno organizovati.

– od anonimne donatorke porodica je dobila električni šporet, veš mašinu, frižider, tepihe, posuđe, zavjese i posteljinu gratis, uz uslov da Viteško Srce otkupi po mininalnoj cijeni iznimno dobro očuvan kompletan namještaj za dnevni boravak (trosjed, dvosjed, fotelja, stol) i spavaću sobu (krevet, plakar, komoda).


– gospodin Meho Zukan će uraditi razvod struje gratis (potreban elektromaterijal).
– gospodin Kemo Majstorić će uraditi razvod vode i pločice (sanitarije osigurane, potreban vodomaterijal, pločice i ljepilo).

Potrebno još:
– PVC stolarija
– podna izolacija 
– podna obloga (laminat)
– materijal za grubi i fini malter, rofix

Najstariji sin je vrlodobar učenik. Srednji sin, iako sa poteškoćama u razvoju, dobar je učenik. Najmlađa djevojčica, također sa poteškoćama u razvoju, ali izvrsno napreduje uz pomoć logopeda i uskoro kreće u školu.

Nažalost, ima i teško oboljenje kičme zbog koje joj se savjetuje operacija iste kada se za to stvore uslovi. Fotografiju djece objavljujemo uz dozvolu roditelja.

Osim u materijalu, pomoći možete i uplatama na naš račun od čega mi kupujemo isključivo potrebni materijal, plaćamo izvođenje radova i troškove prijevoza- naveli su iz Udruženja Viteško srce Vitez .

Za uplate iz BiH – transakcijski račun (KM):
ADDIKO BANK SARAJEVO
3060002864092780

Za uplate iz inostranstva – devizni račun (EUR):
ADDIKO BANK, Trg solidarnosti 12, 71000 Sarajevo
IBAN: BA393060002864131192
SWIFT CODE: HAABBA22

Primalac:
Udruženje/Udruga “Viteško Srce”
Fra Marijana Šunjića bb
72250 Vitez, BiH

Svrha uplate:
donacija za porodicu Džananović