Viteške kazalištarce primila županijska ministrica

Mladi, lijepi, razdragani, radišni …, materijalno siromašni, a bogati duhom, entuzijazmom, talentom, upornošću, ljubavlju, uspjesima…

Tako bi se, naime, mogla „oslikati“ kazališna družina Gradskog kazališta mladih iz Viteza.

Osnovani su prije desetak godina i to je, tada, u Vitezu ocjenjivano utopijom, hirom nekolicine mladih ljudi, članova Udruge mladih „Enter“, unaprijed osuđenim na neuspjeh. No, na sreću, brzo se pokazalo da nisu bili u pravu, a sve više mladih Vitežana tražilo je, kroz sve zahtjevnije audicije, svije mjesto u sve popularnijem GKM. Počeli su redati i uspjesi, a u posljednjih 4 – 5 godina sve su brojniji, vrjedniji na domaćoj bosanskohercegovačkoj sceni, ali i na međunarodnoj – hrvatsko, slovenskoj, srpskoj… I malo po malo, ova kazališna družina izrasta, čak bi rekli izrasla je, u kulturni brend ne samo Viteza nego i šireg srednjobosanskog područja. Vježbaju, glume, nastupaju, gostuju, organiziraju…, rade „sve i sva“ vezano za kazalište, za dvoranu, neuvjetnu, ruinu, moglo bi se reći, u kojoj nastupaju, za opremu, putovanja… i uspješno, na najljepši način, predstavljaju i promoviraju svoj Vitez, svoju srednju Bosnu pa i Bosnu i Hercegovinu. Stotinjak ih je aktivnih u nekoliko uzrasnih skupina, a treba li uopće reći da u GKM nitko nije uposlen i nitko ni na koji način nije plaćen.
Počašćeni, veseli i razdragani bili su proteklih dana kada ih je pozvala županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, prof. Katica Čerkez, njihova sugrađanka koja je godine svoga rada provela u Srednjoj školi u Vitez koju sada, veći dio članova ovog Kazališta pohađa. I skupa s voditeljem Ivanom Sajevićem, ujedno i idejnim začetnikom osnivanja GKM, njih osmoro, istaknutih, udarnih… rekli bismo ako je tako korektno reći, bili su ministričini gosti, darovali joj jednu crvenu ružu i kazali joj kako su svaki put kada je vide na svojoj predstavi, a vide je često, dodatno motivirani, sretni, zadovoljni. A ministrica voli mlade, pedagoginja je, voli kazalište, raduje se njihovim uspjesima i podržava ih, i podržavat će, rekla je, u svakom pogledu.

Kazala je ministrica kako se u Ministarstvu traže novi putovi i načini kako kroz novu županijski Strategiju kulturu dići na višu razinu gdje će i GKM naći svoje mjesto koje im, po svemu što rade i čine, i pripada. Voditelj Ivan Sajević upoznao je ministricu radom i djelovanjem GKM kroz koje je, do sada, prošlo, radilo i djelovalo s manje ili više uspjeha, godinu, dvije ili pak od samog osnivanja do danas, između 400 i 500 osnovaca i srednjoškolaca. A četvoro istaknutih, talentiranih i ambicioznih, svoj životni put vezali su za kulturu, za kazalište i uspješno studiraju kazališnu umjetnost u Tuzli, Zagrebu i u Australiji.

Mladi članovi GKM, sedam djevojaka i jedan mladić, viteški srednjoškolci, u opuštenom razgovoru kazali su ministrici,a sukus tog kazivanja migao bi biti: Kazalište je naša druga obitelj, naš drugi dom, tu smo se našli, tu veći dio slobodnog vremena živimo, radimo…, putujemo, družimo se, radujemo se, veselimo…, ponekad i tugujemo. No, sve to međusobno dijelimo, držeći se one pjesnikove – „podijeljena radost dvostruko je veća, a podijeljena bol (kada je bude, a bude je), dvostruko je manja“.

A posjet Travniku, ugodni razgovor s ministricom, završili su posjetom sjedištu Srednjobosanske županijske Skupštine gdje ih je s radom i djelovanjem upoznao, voditelj GKM, inače zastupnik u ovom najvećem zakonodavnom županijskom tijelu, Ivan Sajević.