Viteška ‘misirska’ polja

Poljoprivredno dobro „Vlašić” d. o. Direktora Perice Blaža, koje gospodari s 200 hektara poljoprivrednog zemljišta i još 100 hektara u zakupu, proizvodi pšenicu, silažni kukuruz, konzumni i sjemenski krumpir…, a prinosi su, svake godine, iznad prosječni. Taj prosjek, naime, nadmašuje prosječnu proizvodnju, recimo, u Semberiji, Posavini, Slavoniji, a kako kaže prof. dr. Novo Pržulj sa Instituta poljoprivrede u Novom Sadu, kvalitetom i prinosom nadmašuje i proizvodnju u Vojvodini. A to je i razlog što se, ponekad, za Lašvansku dolinu zna reći kako je to bosanski Misir.

Za takve vrhunske rezultate razloga je više, a „misirsko” tlo ne bi bilo dovoljno da se u proizvodnji ne primjenjuju sva agrotehnička dostignuća, a sve u okviru, ništa izvan toga, potrebnoga u proizvodnji zdrave hrane. Upravo su to i razlozi da je PD Vlašić uspostavio suradnju s novosadskim Institutom i sa prof. dr. Novom Pržuljem, koriste se stručni savjeti ove ustanove, jedne od najpoznatije i najuglednije u toj oblasti u ovom dijelu Europe koja ima 700 uposlenih, 80 dr. znanosti, a svoje sjemenske proizvode izvoze diljem svijeta, u čak 31 zemlju. Suradnja je sve čvršća i kvalitetnija, a u petak, u organizaciji PD Vlašić i Agrostroj Vitez, vlasništvo mladoga ekonomiste, Ive Blaža, u Vitezu je boravio dr. Novo Pržulj. Obišao je ogledno polje viteškog Poljoprivrednog dobra gdje je zasijano 9 sorti pšenice, te hibrid tritikole (hibrid pšenice i raži). Onim što je vidio prof. dr. Pržulj je izrazio veliko zadovoljstvo, ustvrdivši kako PD Vlašić, po svojim dostignućima u poljoprivrednoj proizvodnji, može biti ogledni primjer i putokaz mnogim drugim proizvođačima u BiH pa i na širem području.

Dolazak u Vitez ovog uglednog novosadskog stručnjaka porijeklom iz Bosne, iskorišten je i za razgovore s ostalim viteškim poljoprivrednim proizvođačima, a dr. Pržulj je izrazio spremnost na suradnju bilo koje vrste, te spremnost i na bilo koji drugi način pomoći svim zainteresiranim.

Skupa s dr. Novom Pržuljem u Vitez su doputovali i zastupnik za BiH Instituta u Novom Sadu, Milenko Krsmanović, djelatnik tvrtke Agromarket iz Bijeljine i promotor Instituta za BiH, Miodrag Tešić, djelatnik Agrometala iz Kragujevca.. Razgovorima s gostima iz Novoga Sada, Bijeljine i Kragujevca i viteškim poljoprivrednim proizvođačima prisutna je bila i srednjobosanska županijska poljoprivredna inspektorica, Jelka Vasić.

Zvonimir Čilić / VL