Više tvornica u BiH se privremeno zatvara zbog koronavirusa

Problemi u vezi s koronavirusom već su ozbiljno pogodili bh. ekonomiju, a u Udruženju poslodavaca Federacije BiH kažu kako će se dosta tvornica morati privremeno zatvoriti.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za Klix.ba kaže kako problem u vezi s koronavirusom još nije eskalirao, ali ako potraje, bh. ekonomija bi mogla biti u velikom problemu.

“Turizam već sada osjeća problem, kao i sektori transporta, prijevoza robe, jer je smanjen promet robe i usluga, a to je bilo i prvo na udaru. Jutros sam imao nekoliko razgovora, zbog problema u Italiji probleme imaju tekstilci i obućari, jer većina ih radi za talijanske tvrtke i gotovo su zaustavljeni”, komentira Smailbegović.

Udruženje poslodavaca zakazalo je hitno zasjedanje, baš na poziv tekstilaca, zbog potrebe za dogovorom i planiranjem što učiniti.

“Dosta tvornica će se morati privremeno zatvoriti, kako u Federaciji, tako i u RS-u. Nije drugačija situacija ni kod njih”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca.

Pod posebnim udarom je i industija namještaja koja većinu repromaterijala dobavlja iz Kine. Zalihe se smanjuju i sama proizvodnja dolazi pod znak pitanja.

“Dolazi i do pada potražnje za našim proizvodima. Italija je jedan od najvećih partnera, značajno tržište, a tamo se sada smo hrana kupuje”, kazao je Smailbegović.

Poslodavci s posebnim strahom promatraju stanje u Njemačkoj, najvažnijem tržištu za našu zemlju. Tamo je situacija još pod kontrolom i nema rigoroznih mjera.

“Ukoliko bi i u Njemačkoj došlo do ozbiljnog širenja koronavirusa i restrikcija sličnih onima u Italiji, naša ekonomija potpuno bi stala”, smatra on.

Problemi u vezi s koronavirusom, dodaje, neobični su i ozbiljniji nego oni s ekonomskom krizom 2008. godine. Ako se situacija sanira u naredna dva ili tri tjedna, posljedice bi se mogle iskontrolirati, a u suprotnom smo na početku ogromnih problema.

Smailbegović kaže kako bi se osim poslovnih ljudi i nositeljio političkih funkcija trebali pokrenuti i pomoći, ali znajući kakva je generalno situacija kod nas, on to ne očekuje.