Više odgovornosti i senzibiliteta za invalidne osobe

IzvjestiteljiKako i na koji način pomoći invalidnim osobama, kako i na koji način im osigurati bolje uvjete za obrazovanje, kako svijest građana o invalidnim osobama dići na višu razinu…, bile su osnovne teme rada Koordinacije organizacija invalidnih osoba, njihovih roditelja i skrbnika Srednjobosanske županije održane u utorak u Novom Travniku.

S tim ciljem ovom je prilikom razmatran Nacrt lokalnog akcionog plana za područje Srednjobosanske županije. Kroz Nacrt na ovom sastanku analizirano je trenutno stanje u oblasti invalidnosti u ovoj županiji u kojoj živi oko 260.000 stanovnika a čak 5.680 osoba su sa invaliditetom. Među njima je 2472 sa stopostotnom invalidnošću, a 1.346 je registriranih s intelektualnim poteškoćama.

Govorilo se o stanju u oblasti zdravstva kada su u pitanju invalidne osobe, o velikom problemu zapošljavanja invalidnih osoba, a posebno se, kroz prezentaciju Nacrta akcionog plana u oblasti invalidnosti, kao prioriteti, potenciralo pitanje razini svijesti kod građana kada su invalidne osobe u pitanju, o pravu invalidnih osoba na pristupačnu životnu sredinu, te pitanje obrazovanja invalidnih osoba.

O tomu su okupljenim govorili Luka ilinković, predsjednik Udruge osoba sa invaliditetom, njihovih roditelja i skrbnika u Novom Travniku, Gordana Ćurćić, predsjednica srednjobosanske Udruge obitelji oboljelih od celijaklije, Branka Božić, koordinator Koalicije udruga osoba sa invaliditetom za područje Srednjobosanske županije i Samir Perenda, predsjednik Skupštine Udruge u Novom Travniku.

Nakon temeljitog analiziranja Nacrta i široke i konstruktivne diskusije, s nizom kvalitetni osvrta, prijedloga i objašnjenja, u čemu su sudjelovali i prisutni roditelji i skrbnici invalidnih osoba, Nacrt ide u nužnu proceduru kako bi i službeno bio usvojen.
Ovom sastanku prisutni su bili i brojni dužnosnici općinskih struktura izvršne, zakonodavne i političke vlasti na čelu s općinskim načelnikom, Refikom Lendom,. Obećao je načelnik Lendo kako će Općina kroz proračun za 2014. pomoći rad Korodinacije, a pljesak je zaslužio obećavši zaposlenje za dvije mlade invalidne osobe koje su se tijekom sastanka obratile okupljenim, kazavši kako žele raditi bilo koji posao i svojim obiteljima, koje su u materijalnim oskudicama, na taj način pomoći.

Sastanak

 

Z. Čilić