Više od 150 ribolovaca proslavilo početak ribolovne sezone u Vitezu

Po prekrasnom vremenu, uz proljetnih 15 stupnjeva, Udruga sportskih ribolovaca Viteza u subotu je organizirala tradicionalno druženje i obilježavanje 1. ožujka, dana početka ribolovne sezone na riječnu pastrvu.

Udruga broji oko 130 aktivnih članova, a istiće se vrijednim akcijama na čišćenju i uređenju korita rijeke Lašve, na poribljavanju i organiziranju sportsko-ribolovnih natjecanja. Prije tri godine uredili su i otvorili ribolovni revir, jedan od najljepših i najfunkcionalnijih u BiH, a prostire se u dužini od tisuću metara nizvodno od mosta kod viteške župne crkve. Na reviru je poseban režim lova, samo tzv. mušićarenje, s posebnim naglaskom na sportski ribolov pod motom – Ulovi pa pusti. Na tom će reviru, ove godine 14. srpnja biti organizirano i Državno prvenstvo u mušićarenju, što je veliko priznanje vrijednim članovima Udruge koju, već niz godina, uspješno vode predsjednik Dragan Jonjić i tajnik Ivica Kovač.

Uz revir izgradili su i vlastiti Ribarski dom, a svake godine organiziraju čišćenje korita i obala rijeke Lašve, a to su učinili i pred ovogodišnje otvaranje ribolovne sezone. U prošloj kao i ranijih godina u Lašvu su pustili oko 14 tisuća riblje mlađi, a od prošle godine u suradnji sa Mirkom Šakićem, vlasnikom Mini hidroelektrane i Eko vodenog parka, uredili su i vlastito mrjestilište autohtone riječne pastrve sa 120 tisuća komada mlađi koju će u Lašvu pustiti u listopadu ove godine.

A u povodu otvaranja ribolovne sezone, u subotu, ispred Ribarskog doma na lijevoj obali revira, okupilo se oko 150 članova Udruge i njihovih gostiju. Družilo se, sviralo i pjevalo, kuhao se riblji paprikaš, a bilo je i drugih ribljih specijaliteta. Dan za nezaborav, kazali su članovi ove vrijedne Udruge koja daje i veliki doprinos u očuvanju prirodnog životnog okoliša i podiže ekološku svijest kod mladih i građana uopće.

Zvonimir Čilić / VL