Više od 2.000 djece u BiH bez roditeljske skrbi

Prema informacijama Ministarstva za rad i socijalna pitanja FBiH za prošlu godinu, u Bosni i Hercegovini je više od 2000 djece bez roditeljske skrbi. Iako je 2013. godine proveden popis stanovništva, ni do danas ne postoji jedinstvena baza podataka s točnim pokazateljima.
Ipak, prema dostupnim podacima Ministarstva za rad i socijalna pitanja FBiH za prošlu godinu, na području većeg bh. entiteta čak 1150 djece ne živi s biološkim roditeljima. Zanimljivo je kako broj napuštene djece u FBiH stalno raste. Primjerice, samo godinu dana ranije broj djece koja ne žive s biološkim ocem bio je 1150, što je za 34 manje u odnosu na prošlu. Sudeći po ranijim podacima, svake godine broj ovakve djece raste za nešto više od 3 posto. Nešto bolja situacija je u RS-u, gdje je najmanje između 500 i 600 djece bez roditeljske skrbi.

No, nadležni su sigurni kako upravo zato što nema evidencija ukupan broj te djece u BiH i premašuje 2000.
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja FBiH ima informacije kako je, od 1150 zlostavljane i zanemarivane djece, samo oko 700 smješteno u institucije socijalne zaštite, a 357 zbrinuto u druge obitelji.

Dječaka je 630, a djevojčica 520. Bez oba roditelja ih je 255, dok je 12 djece nepoznatih roditelja. Njih 376 napustili su otac i majka. Poražavajuće je i da je 85 roditelja lišeno roditeljskog prava, a 431 roditelj spriječen je vršiti roditeljsku dužnost.

– Broj djece bez roditeljske skrbi sigurno je i veći jer neke od općina nisu dostavile podatke. Razlozi zbog kojih se djeca razdvajaju od bioloških roditelja ponajviše su nezaposlenost, neimaština, neriješeno stambeno pitanje.

No, nisu rijetki ni slučajevi da su djeca oduzeta roditeljima zbog njihova neprilagođenoga ponašanja, opijanja alkoholom ili pretjeranog korištenja psihoaktivnih supstancija. Djeca u domu završe zbog zanemarivanja i zlostavljanja od roditelja ili zbog nasilja među roditeljima – navode iz ovog ministarstva. Upozoravaju i na to da sve manji broj djece biva smješten u druge obitelji.

Tako ih je prošle godine bilo 357, a 2015. godine 442. S druge strane, tek rijetki bivaju posvojeni jer je zakonska regulativa komplicirana, a administrativna procedura spora. Događalo se da, i uz uredan zahtjev bračnog para, do usvajanja nikada ne dođe.

Prema Obiteljskom zakonu FBiH, posvojiti se može djecu do 10 godina starosti. Kao posvojitelji se, osim bračnih partnera, mogu pojaviti i izvanbračni partneri ako izvanbračna zajednica traje najmanje pet godina. I samci, prema odredbama Obiteljskog zakona FBiH, mogu posvojiti dijete, ali samo nepotpuno. Dijete može posvojiti osoba koja je u životnoj dobi od 25 od 45 godina i koja je starija od djeteta najmanje 18 godina.

 

 

Večernji.ba

Prethodni članakVečeri posvećene Marku Martinoviću Caru
Sljedeći članakNajveća farmaceutska kompanija u BiH Bosnalijek postao suvlasnik Pharmameda iz Travnika