Vina iz iločkog vinogorja uskoro u Vitezu

Vitežani i cijela Lašvanska dolina uskoro će biti bogatiji za poslovnicu tvrtke „Trs“ iz Iloka, proizvođača i distributera poznatih vina iločkog vinogorja, na daleko poznate „graševine“ i još poznatijeg „traminca“.

U stvari bit će to poslovnica – ispostava (trgovina) s ponudom vrhunskih vina, a ideja za takvom suradnjom „rođena“ je i sada se realizira kroz poznanstva i druženja koja su prerasla u prijateljstvo nekolicine Vitežana, gospodarstvenika i ne samo njih, s Iločanima proizvođačima vina, prije svega s vlasnicima poznate tvrtke „Trs“ iz Iloka. Ovu poslovnicu, ispostavu, prodavaonicu vodit će novotravnički Vitežanin, Tihomir Fišić.

Tim povodom ovoga vikenda u Vitezu su boravili Iločani, vlasnici „Trs“-a, njih sedmorica na čelu s vlasnicima ove tvrtke, Mariom Paletarom i Zlatkom Bošnjakom, a domaćini su im bili Tihomir Fišić, Anto Rajković i skupina planinara Hrvatskog planinarskog društva „Vitez“.

U petak navečer Vitežani su prijateljima iz Iloka upriličili druženja na Vlašiću, u planinarskom domu na Galicci, u subotu su zajedno posjetili Katolički školski centar (KŠC) „Petar Barbarić gdje ih je s radom ove ugledne obrazovne ustanove s bogatom tradicijom osnovane (Velika nadbiskupska gimnazija) daleke 1882. godine upoznao odgojitelj sjemeništa, vlč. Predrag Ivanda. Posjetili su i samostan Svetog Franje u Gučoj Gori izgrađen prije 161 godinu (1859.), a s poviješću ovog samostana kojeg su 1945 partizani opljačkali a crkveno i samostansko zdanje zapalili. Samostan je teška stradanja – pljačke i uništavanja – i u protekolm ratu, o čemu je gostima iz Iloka govorio gvardijan, rodom iz župe Guča Gora, fra Drago Pranješ Čarli.

S velikim zanimanjem gosti su u pratnji Ante Rajkovića, njegove supruge Josipe i Tihomira Fišića posjetili i spomen-obilježje poginulim braniteljima u Križanćevu Selu nadomak Viteza. Upalili su svijeće i uz molitvu poklonili se žrtvama strašnog zločina počinjenog u Križančevu Selu 22. prosinca 1993. godine. Domaćini su ih detaljno upoznali o ovom stravičnom zločinu ali i sa drugim hrvatskim stratištima na području Lašvanske doline. Domačini su svoje goste i prijatelje i prigodno darovali, a autori su im poklonili Monografiju „Vitez, grad i općina“.

U nedjelju prije polaska svojim domovima u Hrvatskoj gosti iz Iloka su u župnoj crkvi u Vitezu prisustvovali svetoj misi te posjetili sportsko rekreacijski centar “Romari”, gdje su se uz ugodno druženje oprostili do sljedećeg susreta.