Za vikend temperature u BiH i do -15 stupnjeva

vrijeme kisa

Nakon lijepog i toplog vremena, ovaj tjedan očekuje nas snijeg. Na planinama su temperature moguće i do -15 stupnjeva, a zbog mraza prijeti i propadanje poljoprivrednih kultura.

Prijepodne uživanje u lijepom vremenu, poslijepodne je sa sobom donijelo kišu i niže temperature, a hladna fronta koja bi trebala zahvatiti BiH, kažu prognostičari donijeti će i snježne padavine u narednim danima. Takve vremenske prilike trajat će do 25. travnja.

“Ono što je veća opasnost sada jeste pojava mraza koja je moguća od srijede u sjevernim krajevima do petka tj. subote kada bi jutarnje temperature se mogle kretati u nizinama od -8 do -2, a na planinama te vrijednosti bi mogle padati i do -15”, kazao je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog, javlja N1.

Mraz znači i propadanje poljoprivrednih kultura. Nekoliko je faktora od kojih ovisi hoće li štete biti velike ili ne.

“Štete mogu biti velike ovisno koliko nisko padnu temperature, ovisno koliko je odmakla vegetacija. U Gradačcu i u Sarajevu razlika je u nadmorskoj visini za 400 metara. Svi procesi s povećanjem nadmorske visine za 100 metara kasne za 3-4 dana, što znači da je u Gradačcu vegetacija već odmakla i gore bi npr. bile katastrofalnije štete”, objasnio je Pakeza Drkenda, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Iako se svaki zdravi organizam za 2-3 dana prilagođava vremenskim promjenama, posebnu pažnju trebaju obratiti kronični bolesnici koji koriste određene terapije. Liječnici pak kažu kako ne očekuju povećan broj pacijenata zbog temperaturnog šoka, te da nema mjesta zabrinutosti.

“Jako je hladno ujutro i u noćnim satima, dok je u jutarnjim satima ugodnije, tako da je preporuka da se slojevito oblači jer dodatno znojenje i iscrpljivanje organizma vodi dehidraciji”, istaknula je Amra Bašić-Živadinović, doktorica Hitne pomoći, Sarajevo.

Da bi ste izbjegli posjet liječnicima narednih dana, povedite računa o svom zdravlju i pridržavajte se uputa. Sunce će ponovno zasijati nakon vikenda.

Prethodni članakIsplata mirovina bit će redovita, povećanje se može očekivati od naredne godine
Sljedeći članakIzložena prva velika pisanica u centru Jajca