Vijeće ministara BiH danas o Pravilniku o visini cijena lijekova

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi se trebalo izjasniti o Prijedlogu pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova, oblikovanju cijena i izvještavanju o cijenama lijekova.

Prijedlog pravilnika utvrdila je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i dostavila ga Vijeću ministara na usvajanje.

Taj dokument, kazao je Feni ministar civilnih poslova Adil Osmanović, prošao je sve zakonske procedure zbog čega ministar i očekuje njegovo usvajanje na današnjoj sjednici.

– Stručno vijeće Agencije za lijekove, koje je u tehničkom mandatu, dalo je pozitivno mišljenja na pravilnik zato Ministarstvo civilnih poslova i očekuje njegovo usvajanje na sjednici – pojasnio je Osmanović.

Vijeće ministara BiH predložilo je ranije da se po hitnoj proceduri usvoje izmjene Zakona o lijekovima koje predviđaju izmjenu člana 15 kako bi se izvršilo imenovanje novog Stručnog vijeća Agencije, kojem je mandat istekao 2012. godine.

Takav hitni zakonodavni postupak nisu prihvatili ni zastupnici niti delegati Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama te bi se izmjene zakona trebala sada naći u redovnoj proceduri.

Prema predloženim izmjenama Zakona, Stručno vijeće Agencije trebala bi činiti dva kandidata Vijeća ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko Distrikta BiH.

Inače, razmatranje Prijedloga pravilnika o visini cijene lijekova jedina je tačka dnevnog reda današnje sjednice VMBiH.

Prethodni članakPotreban terenski komercijalista za područje Središnje Bosne
Sljedeći članakPlaće rudara, kožara… neće 
se mijenjati