VIDEO: Središnja Bosna do kraja godine dobiva nove uređaje za magnetnu rezonancu 

Iako je trebao biti priveden kraju, od tendera za nabavku dva uređaja za magnetnu rezonancu za bolnice u Kantonu Središnja Bosna (KSB) za sada nema ništa.

U međuvremenu je, kaže resorni ministar Anto Matić (HDZ BiH), došlo do korekcije cijena na tržištu.

“Prvi tender je pao iz nekih proceduralnih razloga, bilo je nešto vezano za uvjete financiranja s obzirom na to da je Vlada tražila model da u naredne četiri godine bolnicama osigura 50 posto vrijednosti uređaja, a ostali iznos bi bolnice zaradile. Došlo je do korekcije cijena na tržištu, korigirali smo odluku od prije godinu i pol, odlučili da ćemo dati više sredstava bolnicama za nabavku uređaja”, rekao je Matić.

Uskoro će, kaže ministar, biti objavljen novi tender, piše Fena.

“Nadamo se da bi uređaji mogli biti u našim bolnicama do kraja godine, ako ne bude novih žalbi”, naveo je Matić.

Problem je do nabavke uređaja Zavod za zdravstveno osiguranje riješio sklapanjem ugovora s privatnim ustanovama, tako da pacijenti nisu bili zakinuti.

“Veliki su iznosi, nabavka iznosi oko četiri milijuna KM, kao i potrebe za uređajima. ZZZO je potpisao ugovore s privatnim ustanovama po kojima one građanima pružaju usluge MR-a a Zavod ih plaća. Ti ugovori vrijedit će dok naši MR uređaji ne budu nabavljeni”, napomenuo je Matić.