VIDEO: Proračun Kantona Središnja Bosna povećan za 34 milijuna maraka 

Sabor Kantona Središnja Bosna (KSB) na današnjoj sjednici u Travniku usvojio je rebalans županijskog proračuna za ovu godinu u iznosu od 274 milijuna maraka.

Po riječima županijske ministrice financija Mirjana Plavčić, proračun je povećan za nešto više od 34 milijuna maraka.

– Oko 9,4 milijuna bit će izravno raspodijeljeno na uvećanje plaća, naknada i doprinosa, četiri milijuna ide za troškove funkcioniranja svih proračunskih korisnika, od obrazovanja do tijela uprave, a preostali 21 milijun su tekući kapitalni transferi i ulaganja. Dakle, potpore pojedincima, potpore u oblasti socijalne i zdravstvene skrbi, subvencioniranje određenih troškova, naknada oko izmjena egzistencijalne naknade, potpore poljoprivredi, oblasti prostornog uređenja i kapitalna ulaganja u objekte od interesa za kanton – kazala je ministrica.

Dodala je kako spomenuti 21 milijun nije izravno vezana za funkcioniranje javne uprave te taj iznos u značajnoj mjeri mijenja sliku proračuna, jer se smanjuje udio plaća i naknada u ukupnim troškovima, a povećava se udio transfera.

Predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina kazao je kako će proračunski korisnici u Središnjoj Bosni zahvaljujući rebalansu proračuna imati istu osnovicu za obračun plaća kao i korisnici federalnog proračuna.

– Ovaj put se povećava i osnovica plaća zaposlenih u javnoj upravi SBK na 330 KM, trenutno je tolika i u Vladi FBiH i ovo je prvi put poslije niza godina da dostižemo osnovicu uposlenika koji se financiraju iz proračuna FBiH – rekao je Kvasina.

Zastupnik SDP-a BiH Senad Selimović kazao je kako je povećanje proračuna rezultat povećanih troškova stanovništva.

– Svjedoci ste da je 15,5 posto inflacija i s povećanjem cijena u maloprodaji, događa se povećanje naplate PDV-a koji je glavni punjač proračuna – rekao je Selimović.