VIDEO: Prijevoz učenika dogovoren u većini općina u Županiji Središnja Bosna

Većina relacija za prijevoz učenika u Županiji Središnja Bosna (ŽSB) je dogovorena, kazao je u četvrtak nakon sjednice Vlade SBŽ-a Bojan Domić, županijski ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta.

  • Veći dio relacija za prijevoz učenika je već dogovoren od strane ravnatelja škola i prijevoznika kao što su relacije u Travniku, Novom Travniku, Vitezu… Gdje god su prijevoznici bili razumni, a ravnatelji škola dovoljno vješti da taj razum pretvore u ugovore, danas nema problema – ustvrdio je Domić.

A problema još uvijek ima u Jajcu, gdje su lokalni mediji prenijeli stav roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu Braća Jezerčić Divičani – Jajce, koji u tekstu tvrde da od 1. listopada djecu neće slati u školu ukoliko prijevoz ne bude organiziran.

  • U Jajcu ima svašta, upetljala se lokalna zajednica i lokalni interesi, što je najgore manipuliraju djecom. Nemoguće je da u svim drugim općinama cijena prijevoza bude dvije, tri ili četiri marke, a u Jajcu mora biti osam. To je ništa drugo nego manipuliranje. Ipak, i tu se može naći prostor za dogovor, ali za svaki dogovor trebaju dvije strane – rekao je Domić.

Ministar je posljednjih nekoliko tjedana, podsjetimo, tvrdio da su se prijevoznici udružili u kartel te tražili nerealne cijene za prijevoz učenika.

  • Mi ćemo gdje god to možemo ugovoriti prijevoz, ali da nas netko ucjenjuje ne možemo pristati na to. Zašto bi netko kršio zakon da bi netko zaradio koliko misli da treba zaraditi? U velikoj većini općina prijevoznici su vidjeli da se moramo ponašati po nekim pravilima i da svi imamo odgovornost, jer ovo je javni novac, ničiji privatni – zaključio je ministar.