VIDEO: Predstavnici DELTER-a posjetili Dječji vrtić Vitez

Dječji vrtić u Vitezu u travnju je bio domaćin predstavnicima međunarodnog projekta DELTER, koji se bavi konkretnim i praktičnim približavanjem BiH standardima energetske učinkovitosti, s posebnim fokusom na energetsku učinkovitost na obnovljivim izvorima energije. Projekt DELTER financira EU, a uz predstavnike projekta, Amilu Saleš i supervizora i arhitektu, u Vitezu su bili i profesori banjalučkog i sarajevskog arhitektonskog i građevinskog fakulteta, prof. dr. Milenko Stanković i doc. Dr. Džanana Bijedić, sa dvadesetak studenata završnih godina studija.

A zašto Dječji vrtić u Vitezu, pitali smo Mensura Demira, predstavnika i supervizora DELTER-a?

„U širokom spektru naših aktivnosti, u okviru energetske učinkovitosti, zaključili smo da bi bilo zanimljivo i od velikog interesa i za javnost napraviti konkurs za studente ova dva fakulteta u Banjaluci i Sarajevu s temom sanacije u građevinskom i energetskom smislu već postojećeg objekta. A vrtić iz Viteza je već ranije kontaktirao s našom organizacijom oko sanacije objekta, pa smo zaključili da bi ovaj objekt bio idealno rješenje prikaza projekta i za studentski rad po raspisanom natječaju”, kazao je Mensur Demir, naglašavajući da je još uvijek nemoguće govoriti o vrijednosti investicije te ističući kako evidentno da mališani borave u objektu koji ne odgovara nužnim standardima za ovaj vid korištenja.

„Potrebno je izraditi integralno rješenje koje će objediniti sve potrebe kako bi objekt ispunio sve tražene parametre i trudit ćemo se da kroz studentski natječaj izaberemo razumno i kvalitetno rješenje koje ćemo uspjeti i realizirati”, kazao je Mensur Demir i istaknuo kako bi rekonstrukcija i adaptacija objekta smanjila 50 posto utroška energije za grijanje i hlađenje. „Ugradnjom solarnih kolektora objekt bi, što je sada građevinski trend, više ne bi bio samo konzument nego i proizvođač energije”.

Primarni cilj je postići vrlo visoku energetsku učinkovitost ovoga projekta, uz neke dodatne benefite koje će samo poštivanje tih principa doprinijeti ambijentu u enterijeru objekta kako bismo osigurali zdravo i sigurno okruženje za razvoj mališana”, rekla je doc. Dr. Džanana Bijedić.

„Cilj nam je riješiti kompleksne probleme koji se nalaze u ovoj predškolskoj ustanovi. Vjerujem da ćemo uspjeti i mislim da će ovo biti pokaz za sve ostale vrtiće šta treba uraditi i na koji način” izjavio je prof. dr. Milenko Stanković.

„Projekt je direktno financiran od Europske unije i implementiran od strane konzorcija, na čelu sa španjolskom kompanijom Eptisa. Projekt sadrži četiri vrlo važne komponente, a to su demonstracioni projekti, treninzi, odnosno jačanje kapaciteta, zatim edukacija javnosti i pravni okvir. Ukupno dvadeset i pet općina iz oba entiteta i Brčko distrikta imali su priliku aplicirati za male demonstracione projekte. Devet općina je uspješno ispunilo uvjete konkursa, te će iste dobiti punu tehničku podršku pri realizaciji projekata energetske efikasnosti u okviru prve komponente Delter projekta. Općina Vitez je aplicirala s projektom dječjeg vrtića Vitez, koji na žalost nije prošao. Ipak, svih 25 općina koje su aplicirale, pozvane su da sudjeluju u Delter treninzima”, izjavila je Amila Saleš u ime Delter projekta.

Prigodnim programom brojne goste pozdravili su mališani vrtića, a riječima dobrodošlice i zahvale na mogućoj pomoći, pozdravila ih je ravnateljica vrtića, Ljilja Kovač.

{youtube}JfQiDC7VQjc{/youtube}