VIDEO: Na Rostovu se gradi sportsko-turistički centar

Bivši bugojanski rukometaš Asim Šahman još prije dvanaest godina je stigao u Katar kao trener golmana.

Zahvaljujući vezama sa poslovnim ljudima iz Katarske rukometne federacije te međunarodnim turnirima u rukometu koji se svake godine održavaju u Bugojnu danas je Rostovo jedno veliko gradilište sportsko turističkog kompleksa koji će zapošljavati 60 radnika. Budući sportski kompleks imat će dvoranu za 800 gledatelja, četiri svlačionice, s kancelarijom za zapisnike, sudijskom svlačionicom, ostavom za rekvizite, velikom teretanom, VIP ložom za 30 osoba i vlastitim kafe barom te kafe barom za gledatelje. U sklopu objekta će biti i hotel sa 62 ležaja, recepcijom uz koju će biti kafe bar, jedna manja i jedna veća sala za sastanke i konferencije, spa centar s bazenom, finskom saunom, turskim kupatilom, jakuzzijem, dvije odvojene prostorije za masažu, restoran za oko 300 osoba uz sve prateće prostorije. Hotel će biti kategorije 4 zvjezdice.

Kada smo 2009. godine održali međunarodni rukometni turnir u Bugojnu pod nazivom “rukomet je moja budućnost”, tada se i rodila ideja da bi trebali graditi jedan sportsko turistički kompleks ovdje na Rostovu kod Bugojna.Turnir je postao tradicionalan a prošle godine smo krenuli u posao.Kupili zemljište, dobili sve potrebne dozvole i osnovali firmu “Biser Rostova” d.o.o. Prva faza izgradnje dobro napreduje i nadamo se da će biti završena do kraja juna mjeseca ove godine. Druga faza trebala bi početi krajem ljeta gradnjom hotela sa oko 200 ležaja i pratećim sadržajima potrebnim za odmor, relaksaciju i održavanje poslovnih sastanaka i seminara. Druga faza također podrazumijeva izgradnju dvije univerzalne sale za treninge kapaciteta po 200 gledalaca, nogometno igralište kao i četiri teniska terena.Planirano je da kompletan centar bude gotov 2018. godine. Ono što me posebno raduje je pozitivan odnos kako lokalne zajednice tako vodećih ljudi općine Bugojno kao i kantonalnih vlasti koji su prepoznali vrijednost ovog centra”, izjavio je Asim Šahman za flash.ba.

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić nije krio zadovoljstvo što su biznismeni iz Katara izabrali baš njegovu općinu.

Rukomet se u Bugojnu igrao i prije rata. Igrala se i košarka a veliki klubovi kao što su Bosna, Jugoplastika, Metaloplastika u Bugojno su dolazili na pripreme. Našem prijatelju i sportisti Asimu Šahmanu hvala što je iskoristio svoje sportske veze pa nama doveo investitore koji ulažu deset miliona eura. Veliki je to novac i velika investicija. Mislim da trenutno nema veće u BiH kada je riječ o sportsko-turističkim investicijama. Betonske konstrukcije već se ugrađuju i poslovi napreduju prema planu. Posebno raduje što sve poslove rade domaće kompanije. Od projektiranja do izvođenja radova”, govori načelnik Ajkunić.

Na Rostovu gradilište po europskim standardima. Radnici s kacigama, radnim odijelima, strojevi u pokretu. Rokovi se moraju poštivati. U jednom trenutku pomislite da se uopće ne nalazite u BiH, nego negdje na nekom europskom gradilištu. Prvi sportisti ali i turisti kako domaći tako i oni iz inozemstva već polovinom ove godine moči će osjetiti čari Rostova a sve zahvajujući sportskim vezama.

S. Stipović | Flash.ba