VIDEO: Mato Bikić – Smrky budućnost je balkanske rap scene!

Životnu priču o Mati Bikiću gotovo bi bilo nemoguće ispričati, o njoj treba snimiti film. Ipak, pokušat ćemo sažeti i napisati priču o njegovoj ljubavi prema muzici, prvim pokušajima umjetničkog stvaralaštva, nastupima, onda i kreativnoj pauzi te, na koncu, ponovnom povratku na muzičku scenu. Za portal Vitez.info govorio je upravo Mato Bikić, u muzičkom svjetu poznat kao Smrky.

Ovu priču ne možemo drukčije, nego započeti s prvim festivalom „Djeca pjevaju hitove“, koji je započeo u studenom 2005. godine i završio u travnju 2006. godine, kada je održano spektakularno finale.

Pola godine je trajao put mladih pjevača od prvog nastupa do finala, a kroz festival se predstavilo više od 100 mladih i talentiranih osoba. Raritet je to što je Mato Bikić u svaki naredni krug prolazio kao pobjednik publike, iako je gotovo uvijek bio i izbor žirija za naredni krug natjecanja. U finalnoj večeri uvjerljivo najveći broj glasova publike, koja je, također, birala svoga pobjednika pripao je Mati Bikiću, koji je izvodio rap skladbu „Stradanja“.

„Rado se sjetim ovoga perioda. Popeti se na sceni u nastupati pred nekoliko stotina ljudi, prijatelja, znanih i neznanih za mene kao četrnaestogodišnjaka bilo je fantastično. Publika me je jako voljela, što me dodatno motiviralo, a usprkos tadašnjem pokušaju pojedinih osoba iz škole, koje nisu razumjele moj izričaj, da mi se zabrani natjecanje organizatori su čvrsto stali uz mene, a na koncu sam postao pobjednikom publike na ovom festivalu. Bilo je to lijepo vrijeme“, sa sjetom započinje naš razgovor Mato Bikić, umjetničkog imena „Smrky“.

Naravno da nismo propustili priliku pitati ga kako je dobio madimak „Smrky“?

„Hahahaha…nadimak je vezan za jednu anegdotu iz osnovne škole. Dobio sam lošu ocjenu, vratio se na svoje mjesto, a onda me nastavnik upitao: „Šta je smrki, šta si se smrkao?“, i tako je nastao i ostao nadimak, po kojemu me sad znaju mnogi u svijetu muzike“, kroz smijeh nam govori Mato, rado se prisjećajući scena iz djetinjstva.

U međuvremenu Mato je krenuo u srednju školu, a i dalje nastavlja s pisanjem pjesama i snimanjem demo uradaka. Tako je 2011. godine snimio album koji nije izdan, ali smo imali priliku poslušati pjesme s njega, čak vidjeti i neke video spotove. Album se zvao „Album tvojih snova“, a obilježila ga je pjesma „Korak po korak“, koja je dobila je i službeni video spot, objavljen 2012. godine.

Nakon toga je napravio i nekoliko singlova, među kojima “Nikoga nisam tako volio”, “Biće bolje”, „32 lajne“, “Obraćam se tebi”, “Ovo”.

Pjesma koju Mato rado ističe je „Bogatstvo riječi“, koju ju 2013. godine snimio u duetu s rođenim bratom Marinom, a kojega neizmjerno voli.

Već u sljedećoj godini Mato pravi kreativnu stvaralačku stanku, a tada je uslijedio i njegov odlazak iz Bosne i Hercegovine.

„Nekad 2015. godine sam se odselio u Njemacku. Prestao sam se baviti muzikom, jer sam se morao fokusirati na neke druge stvari i jednostavno nisam imao vremena za muziku.  Muziku sam stavio na stand by, ali je nisam nikada ugasio. U međuvremenu sam napravio i neke pogrešne korake i donio loše odluke te sam stjecajem okolnosti trenutno tu gdje sam. Ipak, kako naš narod kaže, uvijek je neko zlo za neko dobro, a mene je ovo životno iskustvo inspiriralo da napišem ovaj album i da s muzikom nastavim tamo gdje sam stao. Napravio sam restart i namjeravam se ozbiljno posvetiti svom umjetničkom izričaju i stvaralaštvu“, poručuje u ekskluzivnom razgovoru za Vitez.info Mato Bikić.  

Mato je imao i teških trenutaka, o nekima govori i u pjesmama, ali kako kaže uspio je zadržati fokus i zdrav razum, a sada je prepun samopouzdanja i vjere.

„U trenutcima kada pomislimo kako nema izlaza i kada nam dođe da odustanemo od naših snova, želja pa i potencijala, najveća snaga je u fokusu i zdravom razumu, uz koji ćemo doći do rješenja. Što nam sutra donosi, to jučer ne zna! Svaki dan treba biti nova borba ispunjena vjerom. Danas se osjećam u stvaralačkom smislu potentnijim nego ikad ranije, zato se radujem i veselim novim muzičkim izazovima koji su ispred mene“, kaže Mato.

Da je uistinu tako kako nam i govori, potvrđuje EP album „Direkt iz ćelije“.

„Riječ je o kratkom EP albumu od 5 pjesama. Na albumu su dvije suradnje, jedna je s mladim beogradskim MCijem Lazom, a druga s već dobro poznatom glavom travničkog rapa, Azzizom. Na ostale 3 pjesme sam solo. Zahvaljujem svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos da album ugleda svjetlo dana“, ističe Mato.

Mix i mastering čitavog albuma uradio je Jasmin Smajić Skoza. Produkciju potpisuju Joezee, SikeBa, Veysigz, Noise i VintageMan.

„U dogovoru s PR-om odlučili smo da album nece izaći u kompletu. Postupno ćemo izbacivati, vjerojatno svakog mjeseca, po jednu pjesmu. Do sada su 2 pjesme vani koje mozete poslusati na mom youtube kanalu “SmrkyOfficialTV”. Početkom prvog mjeseca izlazi i spot za treću pjesmu s albuma i to će biti nešto što se još nije vidjelo na ovim prostorima“, najavljuje Mato Bikić.

Montiranje spota treće pjesme potpisuje Jakov Sušac.

U produkcijskom smislu pripremljena je još jedna sjajna stvar. Naime, napravljen je popis streaming platformi na kojima će se moći pronaći EP album “Direkt iz ćelije”. Neke od brojnih platformi su Spotify, Apple Music, iTunes, Instagram&Facebook, TikTok&Resso, Google Play&YouTubeMusic, Amazon, Sountrack by Twich, Pandora, Deezer, Tidal, Napster, iHeartRadio, ClaroMusica i brojne druge. Sve platforme uskoro možete pronaći OVDJE!

Naravno, nismo mogli, a ne pitati koji su planovi za budućnost?

„Što se tiče planova za budućnost moram kazati kako su veliki. Ne želim mnogo otkrivati i najavljivati, ali mogu reći da neću ostati samo na boombapu, jer nemam problema sa stilovima i možete očekivati neočekivano“, zaključio je naš razgovor Mato Bikić, ali i nagovijestio kako ćemo napisati još puno pisati o njegovim muzičkim uspjesima. A tek je počelo… Sretno Mato!