VIDEO: Kompanija EPS Laštro otvorila novi pogon za proizvodnju u Kreševu

Najveći proizvođač  ekspandiranog polistirena (EPS) u BiH i lider tehnološkog razvoja i inovacija u fasadnom sustavu u Bosni i Hercegovini, kompanija EPS Laštro, danas je u Kreševu svečano otvorila novi pogon za proizvodnju na površini od 5.000 m2.

Direktor i vlasnik kompanije Marinko Laštro izjavio je da je u izgradnju novih hala i instaliranje najsavremenije opreme investirano 10 miljuna KM, čime je EPS Laštro dodatno učvrstio vodeću poziciju u Bosni i Hercegovini. 

– Razvojem društva i savremene tehnologije, raste i spoznaja o energetskoj učinkovitosti odnosno potrebi za uštedom sve skuplje energije. Stiropor se pokazao kao najbolji izolator gledajući odnos cijene i rezultata uštede – naveo je Laštro.

Dodao je je do sada EPS Laštro proizveo više od 55 milijuna m2 EPS-a (ekspandirani samougasivi polistiren), a svojom ukupnom dosadašnjom proizvodnjom EPS Laštro je doprinio uštedi oko 3,3 milijuna tona lož ulja ili 13,2 milijuna m3 ogrijevnog drveta.

U praksi se ekspandirani samougasivi polistiren primjenjuje za toplinsku izolaciju svih vrsta objekata i konstrukcija.

Na otvaranju je istaknuto da potreba stanovništva za smanjenjem troškova energije i očuvanja okoliša doprinosi sve masovnijoj upotrebi EPS izolacije, a krajnji kupci su prepoznali kvalitet proizvoda kompanije EPS Laštro i tradiciju dugu preko 25 godina.

Svečanosti su nazočili predstavnici više od 400 firmi iz Bosne i Hercegovine i regiona, kojima EPS Laštro isporučuje svoje proizvode već dugi niz godina.