VIDEO: Imaju li šansu za bolje sutra?!

Na vrlo lijep i zanimljiv način, s jasnom porukom, ili je bolje reći apelom, Udruženje „Mladi Romi” iz Viteza predstavili su se i obratili strukturama vlasti, svojim sugrađanima, ukazujući im na sve ono što rade, što mogu i što im nedostaje (što im treba omogućiti i dati), da bi radili i bolje i više, da bi se borili i izborili za svoje bolje sutra.

A riječ je o prezentaciji rada, djelovanja, uspjesima, problemima i poteškoćama s kojim se susreću na svakom svom životnom koraku, o cjelovečernjem programu kojega su u subotu navečer priredili u dvorani Hrvatskog doma u Vitezu. Kulturno-zabavna večer ustvari je organizirana u povodu završetka projekta simboličkog, indikativnog, pa i provokativnog naziva „I ja imam šansu za bolje sutra (?)”. Taj projekt se provodi već nekoliko mjeseci a podržavan je od Austrian Development Cooperation i Care Internacional BiH i drugih organizacija i institucija, a vodi ga i realizira Udruženje „Mladi Romi” iz Viteza, na čelu s mladom predsjednicom, studenticom, kulturnom i društvenom djelatnicom, Aldinom Fafulović.

U lijepom, kvalitetnom i zanimljivom programu nastupila je folklorna sekcija KUD-a „Romi” iz Viteza koje vodi Adil Fafulović, ranije istaknuti plesač u HKD Napredak Vitez i članovi ovog društva s Forum predstavom „Prozor”. A s ovom predstavom, s kojom se ukazuje i pokazuje na problem(e) s kojim se romska djeca susreću, na načine kako bi se moglo raditi, djelovati, odnositi (naspram romske djece), činiti…, da bi sve bilo bolje, ljudskije…, mladi „glumci” iz Udruženja „Mladi Romi”, oduševili su svoje sugrađane i zaslužili topli i dugi pljesak i prigodne skromne nagrade. A teatarski štih, u kratkom vremenskom periodu, dao im je i „usadio” Sead Đulić iz Centra za dramski odgoj iz Mostara.

Premijerno je prikazan i film „I ja imam šansu za bolje sutra” u kojemu svoje svakodnevne životne priče („…i Rom ima dušu koja često boli a i srce koje zna da voli…” „pričaju” mladi Romi, viteški osnovci, ali i oni koji iz raznoraznih razloga to nisu a trebali bi biti. Film je, kod mnogih prisutnih u dvorani, pobudio emocije, čak izazvao i suze.

Na voj lijepoj večeri s kojom su viteški Romi, a u ovoj ih općini živi između 600 i 700 u 125 obitelji, pokazali što mogu i tek nagovijestili što bi u nekim drugačijim, boljim i tolerantnijim okruženjima mogli, prisutni su bili i dvojica čelnih ljudi Općine, predsjednik OV Tomislav Bošnjak – Matić i općinski načelnik, Advan Akeljić. Prisutne su bile i Jadranka Miličević iz Organizacije „Austrian Deevelopment” i Indira Bajramović, članica Ženske romske mreže „Uspjeh” iz Tuzle. No, sa žaljenjem treba konstatirati da ovoj emotivnoj večeri nije bilo pozvanih predstavnika političkog stranačkog života u Vitezu, a što je popraćeno ironičnom konstatacijom kao nije vrijeme izbora. A (pre)malo je bilo i Vitežana neromske populacije. Zašto? Teško je reći ali nedvojbeno je, mogu žaliti, jer na ovoj večeri imali što čuti, vidjeti pa i naučiti.

{youtube}n3O-WH2smt4{/youtube}

Zvonimir Čilić / VL