VIDEO: Ćiro postao prvak sa svojom Slobodom

U trenutku kada je sudac Mirza Tičić iz Sarajeva odsvirao kraj utakmice, iz 7.000 grla zaorilo se „Ćiro majstore”, „Ćiro kralju”!

Hrvatski trener bosanskih korijena, Miroslav Ćiro Blažević, neokrunjeni je kralj Tuzle! Njegova Sloboda jučer je s glatkih 3:0 pobijedila Igman iz Konjica, čime se četvrti put u 95-godišnjoj povijesti vratila u elitni nogometni razred. Naslov prvaka Prve federalne lige osvojili su za prsa ispred bihaćkog Jedinstva, pretekavši ga za samo dva boda.

U trenutku kada je sudac Mirza Tičić iz Sarajeva odsvirao kraj utakmice, iz 7.000 grla zaorilo se „Ćiro majstore“, „Ćiro kralju“! Potom je masa uletjela u igralište, nastao je neviđeni metež. Ćiri su u ruke stavili maketu drvenog tornja, kakvima se stotinu i više godina iz utrobe zemlje u Tuzli crpila slana voda. Za zatim su ga dignuli na ruke i trčali s njim stadionom.

Ovo je jedan od mojih najsretnijih trenutaka u životu. Strepio sam dok nismo postigli drugi gol, a kada su me digli, mislio sam da će mi srce puknuti. Hvala Bogu da je sve završeno i da sam mojim Tuzlacima ispunio obećanje – u dahu je izgovorio trener svih trenera, 80-godišnjak sa srcem mladića.

Kada je u 34. minuti Haris Redžepi postigao prvi gol, nastalo je ludilo na tribinama i na atletskoj stazi. Ćiro Blažević je ostao sjediti na klupi, jer mu je liječnik savjetovao da ne skače i da stišava emocije. – Ma kako je to moguće, kada doživiš ovakvu ljubav kakvom sam ja okrućen u Tuzli – zavapio je trener koji je Tuzlacima vratio osmijeh na srce.

Poslije su mreže zatresli i Mirnes Salamović u 82. i Sulejman Krpić u 90. minuti, ali tada je slavlje uveliko trajalo. Predsjednik kluba Azmir Husić, za koga Blažević kaže da je otac kluba, pa i njegov, mada je od Husića dvostruko stariji, vremešnom treneru još prije je ponudio da ostane u Tuzli, a ovaj je uzvratio: „Pa kad sam ovako lijepo prihvaćen, nema razloga da ne ostanem!

I za kraj da poručim mojima u Zagrebu: nije Ćiro „passe“, star jesam, ali idejama sam svjež i mlad. Svima sam dokazao tko sam i što vrijedim – poručio je Blažević.

jutarnji.hr