VIDEO – Čestitamo:Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji

Hrvatska će punopravna članica postati 1. srpnja 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije. Ivo Josipović i Jadranka Kosor potpisali su u Bruxellesu Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i Završni akt, zajedno s još 27 čelnika europskih država.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je rekao da svjedočimo jednom povijesnom činu. Taj čin po svojoj važnosti za građane Hrvatke stoji uz bok odluci o nezavisnosti Hrvatske. 20 godina se Hrvatska vraćala tamo gdje pripada. Nažalost, taj put je uključivao i rat i žrtvu života. Hrvatska je prva nova članica EU koja je morala prevladati nasljeđe rata. Uspjeh Hrvatske, uspjeh je Europe. Danas Hrvatska dio svoje suverenosti predaje Europi. Bez ustrajnosti ne bismo bili tako uspješni, baš kao ni bez snažne, pojedinačne potpore nekih zemalja članica. Hrvatskla danas ulazi u Europu, no još je važnije da je Europa ušla u Hrvatsku’, rekao je Josipović.

Kosor: Neka živi jedina i vječna Hrvatska

Još uvijek aktualna premijerka Republike Hrvatke, Jadranka Kosor, istaknula je da joj je zadovoljstvo i čast sudjelovati u ovom događaju. ‘Ovo je povijesni dan i za Hrvatsku i za EU. RH je ovog ljeta proglasila 20 godina od svoje neovisnosti. Hrvatska je bila žrtva agresije i zato danas s ponosom mislim na sve one koji su dali život kako bi Hrvatska bila slobodna. Pristupanje EU je kruna međunarodne afirmacije. To je dokaz da se reforme koje smo provodili uistinu isplate. Pregovori su bili teški i zahtjevni, vođeni u do sada najtežim uvjetima. Svaki naš korak se unaprijed mjerio. Kad sam u srpnju 2009. preuzela dužnost predsjednice pregovori su bili u blokadi i sve je izgledalo beznadno. Mi ćemo svoja tranzicijska i integracijska iskustva i dalje dijeliti sa svojim susjedima. Hrvatska je dokaz da se napori i težak posao isplati. Svjesni smo problema u kojima se unija trenutno nalazi, no uvjereni smo da se zajedništvo sve može prevladati. Hrvatska se danas vraća kući, vraća se u zajednicu europskih naroda. Srce mi je puno radosti. Pozdravljam s ljubavlju svoju hrvatsku domovinu, od Vukovara do Dubrovnika. Neka živi jedina i vječna Hrvatska, 28. članica EU, neka živi i napreduje EU’.

Van Rompuy: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU

‘Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU. Prije 9 godina ste zatražili pristup i nakon šest godina Ugovor je spreman za potpisivanje. Hrvatska će postati 28. članica. Od sveg srca čestitam predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor. Ovo je radostan dan za EU i Hrvatsku. Time potvrđujemo vrijednosti EU i da ostajemo zajedno na europskom putu. Europa je s više od 500 milijuna građana Europa je najsigurniji i najslobodniji kontinent. Postignuće Hrvatske pokazuje svima u regiji da se napornim radom može postiću europsko članstvo i Hrvatska je dokazala da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Europa je jamstvo mira. EU će vrlo pozorno pratiti hrvatsko ispunjavanje svih uvjeta. Ovo je povijesna šansa koja će vam donijeti ekonomski prosperitet i moći ćete sudjelovati u donošenju odluka koje će utjecati na Europu i čitav svijet’, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Polska Prezydencja napravila je kompilaciju iskrenih čestitki poljskih građana upućenih hrvatskim građanima. Od najmanjih do najstarijih, Poljaci se nisu ustručavali poručiti Hrvatima kako su dobrodošli u novu, europsku obitelj.

{youtube}nrG4b0x2dEM{/youtube}

dnevnik.hr