Veliko priznanje HKD Napredak iz Busovače

Folklor HKD Napredak Busovača

Ove će godine Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini XIV Europskih zimskih olimpijskih igara mladih (EYOF). Natjecat će se u brojnim disciplinama više od 1.500 mladih sportaša  iz 50 europskih zemalja.

No, zanimljivo je istaknuti da su Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu, također bile četrnaeste po redu.

Na ceremoniji otvaranja XIV Europskih zimskih igara mladih, 10. veljače, nastupit će i članovi Folklornog sastava Hrvatskog kulturnog društva „Napredak, podružnica Busovača.

Ovo je veliko priznanje vrijednim djelatnicima ovoga društva, mladim folklorašima, Busovači i cijeloj srednjoj Bosni. Jer, ne treba zaboraviti da je ovo najveći sportski i društveni događaj održan na ovim prostorima od vremena ZOI-a 1984. godine i da će   ceremoniju otvaranja  pratiti tv gledatelji diljem Europe i svijeta Tako će dio tradicijske kulture Hrvata srednje Bosne vidjeti  višemilijunsko gledateljstvo.

Zanimljivo je, svakako, da su folkloraši iz Busovače nastupili i na otvaranju  ZOI-a 1904, što je ovom srednjobosanskom gradiću i njegovim kulturnim djelatnicima  veliko priznanje i stimulans za nove vrhunske kulturne iskorake čime se, i inače, već niz godina, s razlogom mogu ponositi.