Veliki potencijal dijaspore neiskorišten

Polovina ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine živi u inozemstvu. Prema službenim podacima, svake godine bosanskohercegovačka dijaspora u Bosnu i Hercegovinu pošalje oko 1,5 milijardu eura, što predstavlja 13,4 posto bruto domaćeg proizvoda. To već godinama spašava bh. politički i gospodarski sistem od propasti, a taj novac građani BiH koriste za puko preživljavanje.

Bračni par iz Sarajeva, Josip i Ivanka, imaju dvije kćerke u inozemstvu. Kao umirovljenici, sa skromnim primanjima, teško bi preživjeli mjesec da im djeca redovno ne šalju novac inozemstva.

“Da nam nije njih, bilo bi skroz loše. Snalaze se relativno dobro tako da nam uveliko pomažu. Novac koji nam pošalju, uglavnom ode na namirenje mirovina jer od njih moramo kupovati lijekove, plaćati režije i slično”, kaže Josip.

Svake godine, bosanskohercegovačko iseljeništvo u zemlju uloži ogroman novac, koji prevazilazi sve kredite koje Bosna i Hercegovina pozajmljuje od međunarodnih institucija.

“U BiH uđe oko tri milijarde. To je nekoliko puta više od ukupnih međunarodnih investicija u BiH”, riječi su Šefike Muratagić, direktorice Centra za lokalni razvoj i dijasporu.

Sve računice dokazuju da dijaspora svojim doznakama spašava Bosnu i Hercegovinu, a dosadašnja istraživanja pokazuju da taj novac građani u BiH koriste isključivo za puko preživljavanje.

U dijaspori, pak, smatraju da zbog nebrige vlasti, njihovi veliki potencijali ostaju neiskorišteni, a zbog ignorantskog odnosa, veliki broj ljudi gubi interes za domovinom. Uočeno je da u posljednjih pet godina, novčana sredstva iz dijaspore sve manje dolaze, a bh. dijaspora nema povjerenja u bosanskohercegovačke vlasti.

“Svaki put, kad se pojavi neko od političara kaže – pustite vi tu priču i dajte nam investitore. Pa ne možemo mi navući investitora, koliko političari mogu rastjerati. Ne mogu ja svoj teško stečeni ugled u stranoj zemlji prodati zato da nekom političaru dovedem investitora, kojeg će on prevariti, oguliti i otjerati. Tim je sav ugled, koji sam ja godinama sticao, potrošen”, kaže Dragutin Dadi Mraz, sa stalnom adresom u Švedskoj.

“Znam šta čovjeka čeka u BiH jer tu poslujem. Pola godine godišnje provodim u BiH i znam s kim imam posla. Nažalost, dok su ovakvi političari na vlasti, združeni i umreženi s ekstremno korumpiranim inspekcijama, ne bih ni neprijatelja poslao da investira u našu zemlju, koju volim iznad svega”, objašnjava Mraz.

Procjenjuje se da u inozemstvu, na svim kontinentima, živi gotovo dva milijuna građana BiH i oni čine bosanskohercegovačku dijasporu za koju sva europska i svjetska istraživanja kažu da je izrazito financijski moćna. Doznake u BiH, samo one koje knjiži Centralna banka BiH, iznose više od 1,5 milijardi eura piše RSE.

Prema pojedinim procjenama, najmanje 20 posto od te sume dijaspora pošalje građanima u BiH drugim kanalima i to u gotovini. U to nije uračunat novac koji stiže u sklopu humanitarnih akcija, niti direktna ulaganja dijaspore u obnovu stambenih objekata i infrastrukture u selima i gradovima, gdje posjeduju nekretnine.

RSE | Izvor