Veliki interes publike: U Zagrebu održana tribina o Hrvatima u BiH

Sinoć je u zagrebaćkom kinu “Forum”, u organizaciji Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, pred više od 200 posjetitelja, održana tribina pod nazivom “Hrvati u BiH – strateški interes Republike Hrvatske?”

Gosti tribine bili su Denis Kuljiš – novinar Jutarnjeg lista i utemeljitelj Nacionala, Ivan Šušnjar – imenovani konzul BiH u Chicagu i urednik portala Poskok, te Marijan Knezović – bloger, kolumnist i aktivist. Moderator tribine bio je Bruno Penava – aktivist i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Bivši predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, svoj dolazak i sudjelovanje otkazao je nekoliko dana ranije, a posebni savjetnik predsjednice Grabar Kitarović svoje izlaganje otkazao je nekoliko sati prije početka tribine zbog službenog puta u Tursku.

Prvi dio tribine sastojao se od desetominutnih izlaganja gostiju gdje se moglo mnogo toga čuti o odnosu svih vlada Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH u ekonomskom i političkom aspektu. Također, govorilo se i o budućnosti Bosne i Hercegovine. Denis Kuljiš istaknuo je kako održivu BiH vidi samo u slučaju da se rekonstruira po principima federalizma s tri republike za tri konstitutivna naroda. Kuljiš se dotaknuo i uloge SAD-a  te međunarodne zajednice u formiranju politike u Bosni i Hercegovini.

Ivan Šušnjar komparirao je odnos lijevih i desnih vlada prema BiH te je naglasio kako je svijest političkih elita u Hrvatskoj nedovoljno artikulirana kada se radi o BiH. Također, upozorio je kako bi eventualno i izgledno imenovanje Iva Banca za veleposlanika u SAD-u bila pljuska u lice svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a pogotovo onima koji su svoj glas dali vladajućoj političkoj opciji. Šušnjar se osvrnuo i na posljedice koje se danas osjećaju zbog vlade Platforme te uloge bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, u diskriminaciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Marijan Knezović je poručio okupljenima kako je upravo otkazivanje dolaska Mate Ganića najbolji primjer koliko pojedincima hrvatske političke elite vrijede Hrvati u BiH istaknuvši kako su oni dosljedni samo u svojoj nedosljednosti. Upozorio je i kako je sramotno da osobe koje su šutjele na izdaju predsjednika Mesića danas obnašaju dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova. Knezović je iznio i zanimljive ekonomske podatke o vezama Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji jasno pokazuju kako su Hrvati u BiH izniman i najvažniji ekonomski partner Republike Hrvatske. Istaknuo je i kako političko Sarajevo provodi ekonomski genocid nad Hrvatima u BiH dok politički Zagreb na to šuti.

Drugi dio tribine obilježila su pitanja gostiju, gdje se posebno istaknula polemika jednog gosta i Denisa Kuljiša vezana za njegove tekstove iz prošlosti o hercegovačkom klanu i generalima iz BiH. Posjetitelji su bili zainteresirani i za ulogu nevladinog sektora u BiH u formiranju kolektivne svijesti.

Tribina je trajala puna dva sata, a nakon tribine gosti su se družili uz domjenak. Ova tribina je još jedna u nizu tribina kojom Zavičajni klub hercegovačkih studenata u fokus postavlja pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: artinfo.ba