Velika pobjeda demokracije

acta no

Kontroverzni sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), o kojem se raspravlja već mjesecima, konačno je mrtav. Prema prijedlogu tog sporazuma, kojim se nastajalo utjecati na privatnost, zapravo bi se u konačnici značajno narušila online sloboda govora i izražavanja.

Kako piše web stranica Laquadrature.net, ovo je velika pobjeda za mnoge internetom povezane građane i organizacije koji su naporno radili da bi se ovaj sporazum odbacio, ali također ovo predstavlja i “veliku nadu na globalnoj razini za bolju demokraciju”.

Na ruševinama ACTA-e sada bi trebalo početi graditi novu, ali pozitivnu reformu autorskih prava (copyright), te ovoga puta uzeti u obzir prava građana umjesto da ih se ograničava.

Ipak, najvažnija pobjeda koja je izvojevana odbacivanjem ACTA-e zvuči kao poziv na buđenje svima onima koji sudjeluju u donošenju zakona: osnovne slobode, kao i slobodan i otvoren internet trebaju prevladati nad privatnim interesima!

Ukupno je protiv ACTA-e glasalo 478 članova Europskog parlamenta, dok ih je za bilo 39, a suzdržanih 165, javio je BBC News.

Građani su tako pokazali da su uspjeli – povezani kroz decentraliziranu komunikacijsku arhitekturu – poraziti zlo o kojem su u tajnosti pregovarali zastupnici privatnih interesa i ‘dogmatični’ državni službenici.

Bitka za ACU, o kojoj smo redovito izvještavali na stranicama net.hr-a, pokazala je koliko je ključna umrežena javna sfera koju nazivamo internetom za budućnost naših društava i demokracija.

“Europske institucije sada moraju priznati da je savez između građana, organizacija civilnog društva i Parlamenta EU u središtu novog demokratskog doba u Europi. Europska politika autorskih prava sada mora biti izgrađena uz sudjelovanje građana”, rekao je Philippe Aigrain, suosnivač i savjetnik Laquadrature.neta.

Povjerenik EU za za trgovinu Karel De Gucht izjavio je za BBC News da će se borba protiv piratstva nastaviti.

“Današnje odbacivanje ne mijenja činjenicu da se Europska komisija obvezala tražiti odgovore na pitanja koja postavlja europska javnost”, rekao je dodajući:

“Europski građani su upozorili na te probleme i sada imaju pravo na odgovore. Moramo poštivati to pravo.”

Nakon što je odluka donesena, neki od onih koji su nazočili glasanju podigli su transparente na kojima je pisalo: “Hello democracy, goodbye ACTA!” (Pozdrav demokraciji, zbogom ACTA-i!)

net.hr