Velika čast za jednu zemlju je treći put ugostiti Svetoga oca

Malo se koja europska zemlja može pohvaliti da ju je poglavar Katoličke crkve pohodio u nekoliko navrata. Bosnu i Hercegovinu papa je posjetio dva puta, ali će uskoro upisati i treći dolazak Svetoga oca.

Čast je to velika, samom simbolikom i značenjem ličnosti Svetoga oca, čije su temeljne poruke u koju god zemlju da kroči one o miru u svijetu. Ovaj put BiH će pohoditi papa Franjo da bi prenio poruku mira i potrebe za suživotom naroda na ovim prostorima, a na sličnim osnovama temeljene su i poruke njegova prethodnika pape Ivana Pavla II, Poljaka, koji je za života uživao iznimno poštovanje u svijetu, ne samo vjernika već i mnogih državnika.

Građanskim imenom Karol Józef Wojtyła, papa Ivan Pavao II Bosnu i Hercegovinu pohodio je dva puta – 1997. i 2003. godine, dok njegova prva posjeta planirana u vrtlogu ratnih događanja 1994. godine nikada nije ostvarena, jer nitko nije mogao Papi i njegovoj pratnji garantirati sigurnost.

Prvi dolazak u BiH Ivan Pavao II ostvario je u proljeće 12. i 13. travnja 1997. dolaskom u Sarajevo, što je za zemlju u kojoj se netom završio rat predstavljalo znak nade i ohrabrenja u svjetlije dane. Po izlasku iz aviona, Papa je poljubivši bh. tlo, blagoslovio sve njene ljude, podsjeća Fena.

Njegova temeljna poruka tada je bila – “Srušite zidove nerazumijevanja”. Dan poslije dolaska, pred 50.000 građana na stadionu Koševo Ivan Pavao II predvodio je svečanu misu te pozvao na mir, praštanje i pomirenje, uz napomenu da su istina i pravda navjažnija pretpostavka pomirenja.

Druga posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini realizirana je u ljeto, 22. lipnja 2003. godine kada je došao u Banju Luku. Pomirenje, mir i afirmacija čovjeka u BiH i tada je bila njegova temeljna poruka poslana ne samo vjernicima već i svim bh. građanima.

Tada je na misi u Franjevačkom samostanu Petrićevac proglasio blaženim Ivana Merza, dok je centralnom misnom slavlju prisustvovalo oko 40.000 hodočasnika, 360 svećenika i 40 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cijele Europe – Italije, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore.

Pastoralni pohod Svetog oca Banjoj Luci bio je njegovo 101. putovanje izvan Italije.

Papa Ivan Pavao II, čije je papinstvo trajalo od 1978. do 2005. godine, o BiH je govorio čak 263 puta. Naglašavao je da je Sarajevo doživio kao grad koji može biti simbol suživota, tolerancije i gradnje zajedničke budućnosti.

U znak pažnje i poštovanja prema svemu što je učinio za narode BiH, papi Ivani Pavlu II podignut je spomenik ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Reklama