Velid Babić iz Travnika zimu nije vidio godinama, ljeti radi na Jadranu, a onda na novu sezonu u Dubai: ‘Volim radit na Čiovu. Čak bolje i zaradim!‘

Za mladog Velida Babića iz Travnika nema zime, i to doslovce; on je, naime, već nekoliko godina na sezonskom radu, vazda ljeti!

Naime, taj 21-godišnji djelatnik u ugostiteljskom sektoru posljednjih godina radi na Čiovu – od travnja do rujna, odnosno ove godine kraće, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, u plažnom kafiću u Okrugu Donjem piše Slobodna Dalmacija. Da, broji sitno do kraja sezone…
No, to je tek prvi dio njegova ljeta, jer nakon Čiova leti u Emirate, gdje će i opet raditi od listopada do travnja iduće godine, uključujući i Novu godinu dakako!

– Već nekol’ko godina nisam zime vidio – pomalo sjetno će crnokosi Velid. Priča nam o svom životu dok sjedi u sjeni ugodnog bara u kojem će, već zna, raditi i dogodine. Rijedak luksuz – da može proćakulati, naime – ove godine mu je dostupan. Zbog korone je gostiju kudikamo manje nego lani, nije se, veli, čestito ni umorio.

– Volim ja radit, pogotovo ovdje, na Čiovu; mnogu mi je lijepo. Ljepše neg’ u Dubaiju, vjerujte mi! Čak se bolje i zaradi; kad bih ovdje radio kol’ko tamo radim, hoću reć onako dug vremenski period, bilanca bi sigurno bila jača – na nevjerojatan podatak nam Velid ukazuje iz prve ruke kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Da, izdašnije je maleno Čiovo od jednog od najbogatijih gradova svijeta, gdje nafte ima više nego vode, a dijamanti blistaju u pustinjskom pijesku i sunce prži zimi kao za najtoplijih ljeta u Dalmaciji. No, ipak je jedna Dalmacija, Travničanin Velid to već dobro zna…

FALI MU SNIJEG

– Rodio sam se u Travniku, školovo u Bugojnu, a kad mi je otac umro, odselio u Donji Vakuf. Tamo sam i radio po kafićima, steko znanje i iskustvo.

Nikad prije nisam bio u Dalmaciji. A onda sam htio nešto više u životu da probam, svijeta da vidim. Zato sam surfo po oglasniku i našo ovaj oglas: kafić, Čiovo, Dalmacija, stan i hrana, lijepa plaća. More! Reko sam sebi: pa ovo je san. I došo – zaneseno sažima Velid.

No, sezona na Jadranskom moru je kratka, a zima duga. Tako se potrudio pronaći još nešto, i pronašao – talijanski restoran u sklopu centra u Dubaiju.

– Tamo radim s Talijanima, svi misle i za mene da sam Talijan jer sam ‘vako crn. A meni smiješno, ja jedini Bosanac. Dobro je i u Dubaiju, ali ja bi više volio stalno ostat na Čiovu. Arapi su malo hladni, službeni, misle za sebe da su bogomdani. Ne ostavljaju svi bakšiš, ali onaj ko ostavi, dade po sto dolara. A ovde svi ostave koju kunu, zaokruže; lijepo je kad te ljudi poštuju barem na taj, simboličan način – smatra mladi konobar.

U planu mu je, danas-sutra – a svakako do tridesete – otvoriti i svoj “beach-bar” ili plažni restorančić. U Dalmaciji, nego gdje!

– Počeo sam već da govorim neke vaše riječi, a redovito sam na meti viceva o Bosancima, to mi je simpatično. Valjda po govoru podsjećam na Izeta Fazlinovića – smije se Velid.

Tijekom ovih “radnih i radosnih” godina bez zime, povjerava nam, jednostavno nije stigao naći djevojku, ali to bi mu, smatra, u aktualnom rasporedu ionako bio “nepotreban teret”. No, zato mu nedostaje nešto drugo, a to je…

– Snijeg. Fali mi snijeg u mom Travniku i Vakufu. Mogo bi ić u Emirates Mall na skijanje na umjetnom snijegu, ali to me ne privlači jer bi me, sve m’ se čini, infarkt strefio da izađem poslije toga na plus pedeset. Neka, hvala – veli Velid, Bosanac za kojeg “nema zime”.