Veličanstvenim godišnjim koncertom HKD Napredak podružnica Busovača zaključio 2019. godinu

Sinoć je u Busovači u prostoru sportske dvorane, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, održan tradicionalni Napretkov Božićni koncert pod nazivom „Busovačo, mili zavičaju“.

Svoje mjesto u publici našli su i mnogobrojni busovljaci pristigli iz dijaspore kako bi ove blagdane proveli sa svojom obitelji. HKD Napredak podružnica Busovača i ove godine je dodijelio zahvalnice za pomoć pri radu ove velike Napretkove podružnice, a one su otišle u ruke federalnoj ministrici kulture Zori Dujmović i njezinoj pomoćnici, Ani Tolo Ivičević. Posebo priznanje za neizmjeran doprins u radu i vođenju srednjeg i malog folklornog sastava HKD Napredak Busovača dobila je Lucija Livaja.

Predivno je bilo sinoć svih 100 minuta koncerta biti dio ove Božićne glazbeno scenske bajke koja je u sebi sadržavala moderne ritmove mažoret plesa, tradicionalne napjeve i plesove Hrvata Središnje Bosne, ali i božićne pjesme pa i Straussove note u izvedbi gostiju iz Kreševa i Viteza.

Domaćini su i sinoć ponovno oduševili izvedbama svojih točki. Na sceni su se redale generacije od 7 do 77, a veliki broj mladih i djece koje okuplja ova podružnica posebna je stvar. Podršku njihovom trudu i radu publika je davala kroz čitav koncert i zapravo nije bilo posjetitelja koji sa koncerta nije otišao zadovoljan i nasmijan. Dvadeset najmlađih i najslađih mažoretkinja dječji sastav “Pačići” predstavili su se s formacijom štap uz pjesmu Tvoja barka mala, kadetska formacija štap otplesala je svoju koreografiju uz pjesmu All I want for Christmas, zatim su juniori kao najstarija formacija otplesali zanimljivu koreografiju s pomponima. Od neformacija predstavile su se mlade kadetkinje Lana Ružić i Irena Vujica duo pompon, zatim Ana Bilić i Marija Popović također duo pompon, te rasplesana Marija Popović u kategoriji solo štap junior te je pokazala svoju tehniku sa štapom i očarala publiku. Na kraju, sve tri kategorije su uz božićnu pjesmu otplesale zajedničku koreografiju sa štapom i pokazale svoj mažoret ples i svoj godišnji rad i trud.

Folklorni sastav HKD Napredak podružnice Busovača koji sada ima već kultni status, ponovno je napravio pravi spektakl sa svojim izvedbenim sastavom. Sinoć su izveli Bunjevačke plesove i revijalnu plesnu točku nakon koje su dobili višeminutni pljesak čitave dvorane, a sam nastup već je postao izuzetno popularan i na društvenim mrežama.

Gledatelji su pored ove dvije točke mogli pogledati i izvedbe
– veteranskog folklornog sastava „Varoški plesovi Kreševa“
– pripremnog folklornog sastaa „ Igre iz Makedonije“
– malog folklornog sastava „dječje igre Hrvatske“.

Oni najmlađi, ali i najstariji su svojom energijom i trudom ponovno oduševili publiku koja je na sceni mogla vidjeti raspon generacija posvećenih čuvanju tradicije Hrvata ovoga kraja.

Mješoviti pjevački zbor Napretkove podružnice iz Kreševa gledateljima je poklonio blok Božićnih pjesama i blok obrađenih narodnih pjesama i još jednom pokazao i dokazao kako se radi o jednom od najkvalitetnijih zborova takve vrste ovoga kraja koji u svojoj biografiji ima i nastup na dočeku Svetog Oca Pape Franje u Sarajevu.

Orkestar harmonika Napretkove podružnice iz Viteza jedan je od rijetkih takvih orkestara u Bosni i Hercegovini, ali svojim nastupima oduševljava publiku diljem Bosne i Hercegovine i inozmestva, a tako je bilo i sinoć u Busovači kada su se predstavili Straussovim Radecki maršem i Valcerom. Busovačka publika ih je nagradila velikim pljeskom i zahvalom što su uveličali ovu veličanstvenu večer. Publika je sinoć i zapjevala uz dvije izvorne pjevačke muške skupine koje su se predstavile narodnim pjesmama Busovačkog kraja i tako kroz pjesmu pokazali sve bogatstvo tradicije Busovače.