Vedran Vrhovac velika nogometna nada NK Vitez

Po mnogim ocjenama i stručnim procjenama uskoro, iako ima tek 18 godina (rođen 20. studenog 1998., visok 187 cm), Vedran Vrhovac bi trebao biti „nosivi stup“ obrane premijerligaša NK Viteza.

Pedagozi, psiholozi, treneri… znaju reći  kako nikada nije dobro „u zvijezde ukivati“ mladoga, još uvijek nedokazanog sportaša. U načelu se s takvim stajalištima i slažemo.Ali isto tako držimo kako nije dobro, od straha neostvarivanja  predviđanja i najava prešućivati, ne isticati ono što na terenu i izvan njega pokazuje i prezentira u ovom slučaju mladi nogometaš. Posebno ako je riječ o ozbiljnom i karakternom mladiću, vrlo dobrom učeniku Tehničke škole, koji vrijedno radi, upija upute trenera, sluša i poštuje upute i primjedbe starijih suigrača na terenu, na putovanjima… A upravo je takav Vedran Vrhovac, kapetan juniorske momčadi NK Vitez i već godinu i pol član seniorske vrste sa sve češćom i sve dužno minutažom na prvenstvenim premijerligaškim utakmicama.

U krug prvotimaca uključio ga je  trener Valentin Plavčić s nepunih 17 godina, a povjerenje su mu nastavili ukazivati iskusni treneri Branko Karačić, Boris Pavić, a od sredine ovo jesenske sezone i Slaven Musa. A Vedran svaku minutu provedenu na terenu maksimalno iskorištava i zaslužuje nova i sve češća povjerenja, pa je, tako, u nekim utakmicama ove jeseni bio i starter. Stoga, treba reći i naglasiti da je takvih  golobradih nogometaša  u Premijer ligi zaista malo.

Vedran je Busovljak, u Vitez je stigao prije tri sezone u mlađe kadete NK Viteza i vrlo brzo pokazao što bi mogao biti, u što i u kakvog bi nogometaša mogao izrasti. Kaže se, jabuka ne pada daleko od stabla, a kada je Vedran u pitanju, ova narodna poslovica se odnosi na njegovog oca Darka koji je, također, bio vrlo uspješan nogometaš NK Viteza prije 20 i više godina i kao i Vedran igrao je srednjeg braniča. Bio je izrazito borben, vrhunski skakač, odličan igrač glavom, „šmeker“, kako se to zna reći, a potpisnik ovih redaka koji je svojevremeno pratio i njegove igre, reći će: Sin  Vedran je sa samo 18 godina igrački  „prešišao“ oca Darka.. A u NK Busovača, stasa novi Vrhovac, najmlađi Slaven, koji trenira i igra u najmlađim vrstama ovog popularnog kluba.

U Busovači u u najmlađim nogometnim vrstama trenirali su ga Jasenko Vrhovac, Ilija Vujica, Tomas Pleić i Oliver Vujica, a u Vitezu nastavili Franjo Gudelj, Robert Perković, a sada uz trenera prve momčadi Slavena Musu u juniorima mu je trener Jasmin Đidić. I svi o Vedranu imaju samo lijepe riječi, a pohvale, povjerenje u njegove sposobnosti kaže, dodatno ga stimuliraju na još veći i uporniji rad i samoprijegor.

Skroman i samozatajan Vedran kaže da u  juniorskoj momčadi ima još igrača koji su već odškrinuli vrata seniorske svlačionice (Badrov Vujica…), a kada su treneri u pitanju koji su ga vodili, „tesali“ ima samo lijepe riječi.

„Slušam, radim, ispunjavam postavljene zadatke i rekao bih, svaki od  njih, manje ili više, doprinosio je mom nogometnom odrastanju“. Zahvaljuje Vedran i svom razredniku u Tehničkoj školi u Busovači, profesorima na razumijevanju i omogućavanju svakodnevnog odlaska na treninge u Vitez, moj nogpmetni angažman podržavaju i moju roditelji. „Bez tog razumijevanja“, kaže Vedran, „ trpio bi moj nogometni razvoj ili škola. Ovako, uz razumijevanje, uspijevam na oba fronta“.

No, zanimljivo je, iako je prava rijetkost naći uspješnog  prvotimca sa 17 – 18 godina u premijerligaškoj momčadi, sa sve dužom minutažom u igri, Vedrana, bar do sada, nije bilo „ni na mapi“ izbornika U – 17, te sada i U – 19. Naravno, niti hoćemo, niti možemo, na bilo koji način „pritiskati“ izbornika Tonija Karačića, no hoćemo mu preporučiti: Poštovani izborniče, pozovite, provjerite Vedrana Vrhovca otkriti će te, uvjereni smo, kako ste nogometnog bisera dobili.

Prethodni članakNakon više od 50 godina Šveđanima Volvo više nije omiljeni automobil!
Sljedeći članakPojačane mjere sigurnosti tijekom Novogodišnje noći u KSB-u