Večernji studio N1: Kako su Lejla i Denis Kraljević napravili “tvornicu novca” u Vitezu

Sve je počelo kao vic, mnogi su im se smijali, a onda su se oni nasmijali svima svojim proizvodom – prvom bh. 12 metarskom hibridnom jahtom. Ona je nastala prošle godine u brodogradilištu u Vitezu. Zahvaljujući njima zastava Bosne i Hercegovine se zavijorila među zastavama zemalja dominantnih u brodogradnji.

I što je možda i najvažnije – svojim primjerom pokazuju da ništa u ovoj zemlji nije nemoguće.

Supružnici koji stoje iza ove poslovne priče bili su gosti Večernjeg studija. Lejla i Denis Kraljević, Derubis Yachts, bračni i poslovni partneri u Večernjem studiju N1 televizije ispričali su svoju životnu i poslovnu priču.

Kako su ispričali u Večernjem studiju – njihov kontakt nastupio je poslovnim putem, pretvorio se u brak i zajednički biznis koji je kako kažu – tvornica novaca.

Izabrali su Vitez kao mjesto za brodogradnju, a prvu 12-metarsku jahtu na hibridni pogon su kamionom od Viteza odvukli do Hamburga, na Sajam nautike.

Njihova jahta nazvana je “Teslom u brodogradnji”, budući da još niko nije pravio jahte na hibridni pogon. Ono što su istkali tokom gostovanja u Večernjem studiju – svoj poslovni uspjeh ostvarili su bez ikakve pomoći politike, kredita, a plan im je proizvoditi 20 jahti godišnje.

U planu im je jahtu dovući u Sarajevo i izložiti je prolaznicima kako bi vidjeli jedan proizvod koji je u potpunosti nastao u BiH, proizvela ga je domaća radna snaga – a višestruko je isplativ.

Pored biznisa sa jahtama i firme Derubis Yachts vode i humanitarnu organizaciju gdje pomažu onima kojima je pomoć najviše potrebna.

Ukoliko ste propustili redovno emitiranje – pogledajte snimak N1 televizije u prilogu.