Večeri posvećene Marku Martinoviću Caru

Nagrađeni

Nizom prigodnih svečanosti proteklih dana u Vitezu je obilježavana četrnaesta godišnjica smrti istaknutog bosanskohercegovačkog i hrvatskog prozaiste i pjesnika, Marka Martinovića Cara.

HKD Napredak, podružnica u Vitezu, čiji je istaknuti član bio i Martinović, i ove je godine organizirala književni nagradni natječaj za kratku priču koja je nosila ime pokojnog književnika. A upravo je Martinović bio majstor kratke priče, za što je, uostalom, 1995. godine dobio Zlatnu povelju Matice Hrvatske za zbirku priča „Isus u podrumu“.

Ovaj put natječaj je bio zahtjevniji nego prethodnih godina, sa zadanom temom tematikom priče – Srednjovjekovne kraljice, banice i princeze. To je, vjerojatno, i razlog da se na natječaj javilo samo jedanaest autora iz raznih krajeva BiH, a stručni žiri u sastavu, Željko Kocaj (predsjednik,  Gasal i Vatroslav Matić dr. Larisa Softić, koji je  predložio Odboru podružnice HKD Napredak da se prva nagrada ovaj put ne dodijeli. Jer, kako je pojašnjeno na svečanosti dodjele nagrada da „na ovom natječaju nije bilo priče koja se nedvojbeno izdvajala kao najbolja, pobjednička“. Druga nagrada je dodijeljena Jasmini Hanjalić iz Sarajeva za priču „Slijeganje tmice“,  koja govori o princezi Jeleni Kotromanović. Dodijeljene su dvije treće nagrade a dobile su ih Jagoda Iličić iz Tuzle za priču „Ni Bogu mila ni njemu draga i Nada Đerek iz Posušja, za priču „Bolna“, dok su priće „Doroteja Gorjanska“, autora Minesa Modrića iz  Banovića i „Dragulji svete kraljice Hedvige“, autorice Marije Fekete Sullivan iz Sarajeva. , dodijeljena posebna priznanja.

Ovaj lijepi kulturni ugođaj uveličali su svojim nastupom Mješoviti pjevački ansambl, Viteški akordi,  skupina mladih viteških glazbenika na gitari, violini, glasoviru i harmonici, te  prof. Vatroslav Matić, čitajući ulomke Martinovičevih kratkih priča-

Ovim povodom skupina prijatelja Marka Martinovića Cara, članovi HKD Napredak pohodili su njegovo vječno počivalište na Gradskom groblju u Vitezu, položili cvijeće i upalili svijeće.

Treba također reći da je u okviru četvoro dnevne književne manifestacije znakovitog naziva „Lašvansk knjižarij – festival od riječi“, održan u Travniku i Vitezu, jedna večer, u amfiteatru Etno sela „Čardaci“ u Vitezu, posvečena Marku Martinoviću Caru. O njegovom liku i djelu, vrlo lijepo i zanimljivo govorili su knjževni kritičari, Magdalena Blažević, Željko Grahovac i istaknuti književnik, Josip Mlakić.

Prethodni članakVeličanstvena kazališna večer: Spektakularne Šmizle otvorile 9. Dane kazališta “Vitez 2017”
Sljedeći članakViše od 2.000 djece u BiH bez roditeljske skrbi