Večeras u Tuzli diplomska predstava Vitežana Marka Mirkovića i Slavena Čalića

Večeras će u Tuzli biti odigrana predstava „Pijani“, koja je ujedno završni rad studenata četvrte godine Akademije dramskih umjetnosti, studijskog programa Gluma, u klasi mr. sc. Damira Altumbabića, vanrednog profesora. Među studentima, kojima je ovo diplomska predstava, nalaze se i dvojica Vitežana i članova Gradskog kazališta mladih Vitez, Marko Mirković i Slaven Čalić.

- REKLAMA -

Vitez će tako nakon Mirne Mišković, koja je u međuvremenu i magistrirala, dobiti još dva profesionalna glumca, čime će se dodatno učvrstiti na kazališnoj karti Bosne i Hercegovine, ali i zemalja u okruženju. Našim Slavenu i Marku želimo puno sreće večeras, kao i u njihovoj glumačkoj karijeri, a nadamo se čim prije vidjeti ih i na kazališnim daskama u Vitezu.

Tekst „Pijani“, je filozofska komedija koju je napisao Ivan Viripajev 2014. godine. Ono što je karakteristično za cjelokupno djelo je to da su svih 14 likova pijani. Međutim, svaki od likova je iz različitih razloga pijan. Prvi čin je zasnovan na tome da se upoznamo s likovima, sa situacijom i njihovim problemima s kojima se oni suočavaju po prvi put, baš te večeri.

Drugi čin započinje tako što se sudbine ovih 14 likova isprepletu. Kroz ovaj tekst se provlači više tema, ali ono što je najistaknutije jeste pijančenje i preispitivanje identiteta.

Režiju i mentorstvo na predstavi potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanr. prof., a komentori su mr.sc. Sanela Babić, vanr. prof., MA Emina Goletić, viši asistent, MA Damir Mahmutović, viši asistent i MA Irfan Kasumović, viši asistent.

Dizajn plakata: dr. sc. Maja Dedić, vanr. prof.

U predstavi igraju: Adna Hasanić, Marko Mirković, Marija Novaković, Emrah Mujkanović, Sadika Kahrimanović, Slaven Čalić, Jasmina Ibrahimović, Mirko Ilibašić, Hasiba H. Mehmedović, Faruk Uščuplić, Husnija Ćoralić, Emir Ibrahimović, Emina Goletić i Damir Altumbabić.

Predstava će biti odigrana večeras, petak 8. lipnja 2018. godine, s početkom u 19,30 sati.

Top akcija 18.-27.1.