VEČERAS u 19 sati: SKM Slavonski Brod otvara 7. Dane kazališta “Vitez 2015”

Udruga mladih “Enter” i Gradsko kazalište mladih Vitez organiziraju 7. međunarodne dane kazališta “Vitez 2015”. Ova, sada već tradicionalna, manifestacija okuplja iz godine u godinu sve veći broj kvalitetnih predstava i kazališnih skupina u Vitezu, a ove će godine viteška publika imati priliku pogledati čak 16 kazališnih uradaka. 

Čast da otvore ovogodišnje kazališne dane u Vitezu pripala je ansamblu predstave “Hamlet u pikantnom umaku”, Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod. Autor teksta je Aldo Niccolai, a redatelj predstave Silvio Stilinović, inače široj javnosti poznat kao vrlo uspješan glumac, ali i novinar Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Predstava “Hamlet u pikantnom umaku” igra se u kazališnoj dvorani Vitez, u petak 30. listopada, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2 KM.
Inače, sve predstave do zadnjeg vikenda igraju se s početkom u 19 sati.

Aldo Niccolai čuven je talijanski satiričar, novijega datuma. Bio je i poznati radijski i tv voditelj, tekstopisac i mnogo toga. Reklo bi se pravi renesansni čovjek, ali u 20.stoljeću. Takvi su ju i tekstovi, rado izvođeni. Ne samo u Italiji, nego i drugim zemljama Europe pa i našega okruženja. Zasigurno jedan od najpoznatijih je „Hamlet u pikantnom umaku“. Riječ je o predstavi u kojoj se Niccolai poigrava idejom što su radili ostali dvorjani dok se u dvoru odvijala drama Hamleta, kralja, kraljice, Klaudija i ostalih vinovnika velike Shakespearove tragedije. Je li za sve s…ra…nje na Elsinoru zaslužan samo egostični mali (ili je bio mladi princ), jer se nije mogao odlučiti je li klip ili zrno, ili su tu mali ljudi s dvora jako utjecali. Dovoljno za duhovitu predstavu punu obrata i gegova. I kako su zapravo rebarca i pikantni umak uništili dansko prijestolje? Jesti ili ne jesti? Trule su ili nisu rajčice? Hmmmm….

Već u subotu 31. listopada u 19 sati, druga predstava na kazališnim danima u Vitezu bit će “Kome treba zelena beba”, Banjalučkog studentskog pozorišta, a u režiji Novice Bogdanovića.