Večeras Napretkov novogodišnji koncert “Rubinstein Klezmer Project” trija i klape “Kreševski Bedem”

Nakon Sarajeva, Kreševa i Kiseljaka, 6. siječnja 2017. s početkom u 20 sati, u dvorani kina Theatre koncert će održati “Rubinstein Klezmer Project” trio i klapa “Kreševski Bedem”. Ovim koncertom i službeno počinje obilježavanje 110 godina postojanja Hrvatskog kulturnog društva „Napredak, podružnica Busovača. Ulaz na koncert iznosi 5KM.

Povodom održavanja koncerta u Busovači, gospodin Frano Y. Martinčević Kolonomos nas je pobliže upoznao s uspjesima i radom svjetski popularnog trija.

“Rubinstein Klezmer Project je jedan sjajan glazbeni projekt nastao u Norveškoj prije točno 6 godina, kada smo se maestro Ya’akov Rubinstein iz Njemačke i Izraela i moja malenkost dogovorili da započnemo jedan glazbeni projekt u kojem bismo stilski sublimirali poznate etno-glazbene stilove iz istočne i južne Europe u kombinaciji sa balkanskim melosom, sefardskom romansom, našim sevdahom i mediteranskom i izraelskom ritmičnom pentatonikom. Ovaj stil u skraćenoj verziji se naziva popularno danas u svijetu World Music ili Cross-over stile, a mi smo mu dodali pridjev multi-etno stil. U samom početku projekta nam se pridružio i naš dragi mladi kolega Almir Mešković iz Tuzle, koji momentalno boravi i radi u Oslu – Norveška.

Vremenom se pokazalo da smo, uz virtuoznu tehniku, sjajne aranžmane i našu itekako klasičarsku podlogu postigli pun pogodak i u smislu izuzetno rijetke, ali i efektne kombinacije instrumenata – violina, glasovir i harmonika.

Praktično na svim našim koncertima smo dovodili publiku u stanje euforije i oduševljenja kako našim interpretatorskim i umjetničkim pristupom, tako i u sjajnoj, otvorenoj i konstantnoj komunikaciji sa publikom, tako da je ljudima uvijek bilo premalo onoga što smo im pripremili, tj. uvijek smo pozivani na više bisova. U nekih sat vremena, mi smo u stanju obići uzduž i poprijeko tonovima i riječju mnoge meridijane i paralele, kulturne mape svijeta, što samo po sebi predstavlja izuzetno zanimljiv detalj.

Do sada smo nastupali u 10-tak europskih, afričkih i azijskih zemalja i izgradili ime, koje u svijetu etno glazbe predstavlja svjetski brend. Sama činjenica da je najprestižnija diskografsko-izdavačka kuća za etno glazbu u svijetu – ARC MUSIC iz Londona, s nama potpisala dugogodišnji ugovor i izdala naš prvi CD pod imenom “Fidler on the road” 2013 godine govori o tome tko smo i što smo.

I u našoj regiji, nastupima u dvoranama poput Mimare i Lisinskog u Zagrebu ili nastupom na “Sarajevskoj Zimi” 2014 godine u Domu Armije u Sarajevu, pred prepunim dvoranama, govori o nivou i kvalitetu. U Središnjoj Bosni smo nastupili po prvi put i to prije par tjedana u Kreševu i Kiseljaku, na moju snažnu inicijativu i pod vrlo simboličnim uvjetima, radi kulturnog uzdizanja i unapređivanja i moje matične sredine Središnje Bosne, i ti nastupi su bili popraćeni i medijski i publikom sa izuzetnim interesom i entuzijazmom.

Uvjereni smo da će i naši Busovljaci prepoznati ovaj lijepi i važan trenutak u kulturnom mozaiku našeg kraja, a možda i potaknuti neke mlade talente da se više zainteresiraju za glazbu. Sa izuzetno aktivnom Glazbenom školom u Busovači i Srednjom glazbenom školom u susjednom Novom Travniku je sigurno da ovakav koncert treba imati jaku poruku i poziv mladima da vide i čuju vrhunske svjetske glazbenike,“ kazao nam je gdin. Kolonomos.

Ya’akov Rubinstein sam za sebe je već veliko svjetsko ime i čovjek za koga se čulo i zna u svim glazbenim sredinama u svijetu. Vodio je nekoliko vrhunskih simfonijskih orkestara u Njemačkoj poput “Bamberg Simfoničara” i Simfonijskog orkestra u Nurnbergu, te bio koncertmajstor Berlinske Filharmonije i niza drugih slavnih orkestara i ansambala. Sada vodi proslavljeni komorni gudački ansambl “Tel Aviv Soloist”.

Almir Mešković izišao je iz klase slavnog virtuoza i pedagoga na harmonici prof.dr. Zorana Rakića, a magistrirao u Oslu na Norges Musikkhogskole.

Frano Y. Martinčević Kolonomos je magistrirao orgulje i crkvenu glazbu u Oslu na Norges Musikkhogskole 1998 godine.

Muška klapa “Kreševski Bedem” je prva bosanska klapa u dalmatinskom stilu, osnovana prije godinu dana od grupice entuzijastičnih amatera u Kreševu, koji bez pjevanja ne mogu, a vremenom se klapi priključila i grupica naših studenata sa “Studija glazbene umjetnosti u Kreševu” pri Fakultetu Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Klapa je do sada nastupala u više navrata u našoj užoj regiji Lepeničke doline, ali ima ambicije pokazati svoj entuzijazam i šire. Voditelj klape je Frano Y. Martinčević Kolonomos, a broji 10-tak članova.

Sigurno smo da će svi prijatelji glazbe uživati u ovom prelijepom koncert.

Prethodni članakU Vitezu jutros gorio automobil
Sljedeći članakTalijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze ilegalno posječena drva iz BiH