Večer sjećanja i emocija

U ozračju prepune Kongresne dvorane hotela „Central“ u Vitezu, u ozračju sjećanja, emocija i poruke- ne dogodilo se više nikomu i nikada – uz burno pozdravljanje organizatora i sudionika, u petak navečer predstavljena je knjiga „Bijeli put – Pobjeda dobra u ratu“, autora prof. dr. Slobodana Langa i Branka čule.

Knjiga, po mnogima kapitalnog povijesnog značenja, tematski vezanu za vrijeme velikog stradanja Hrvata u Lašvanskoj dolini u 1993. godini i za dobrotu ljudi koji su, njih čak 167, znanih i neznanih, sa više od stotinu kamiona pomoći, riskirajući i vlastite živote, krenuli su na put neizvjesnosti, sa samo jednom željom- pomoči subraću u Lašvanskoj dolini koji su u velikoj nevolji – ! I putujući čak deset dana, prolazeći niz prepreka bosanskim planinskim vrletima, doživljavajući napade, ponižavanja, pljačke…, uporni i odlučni, 20. prosinca, u vrijeme Došašća, stigli su u Lašvanku dolinu.

Vodili su ih dr. Slobodan Langa, koji se u Lašvanskoj dolini doživljava i više nego što riječ „prijatelj“ može značiti, Herman Vukušić, sportaš, sportski djelatnik, upravo sportskim vezama (stolni tenis op.a.) vezan za Lašvansku dolinu, za Vitez, fra Iko Skoko, Hercegovac velikog i dobrog srca…! U Lašvanskoj dolini, sa zebnjom i velikim nadanjima, konvoj su čekali Hrvati, njih skoro 70 tisuća, na izmaku snaga, izmućeni glađu, nedostatkom lijekova, liječnika i drugog medicinskog osoblja…, stalno napadani, ubijani…, sa sve manje nade i nadanja da će sačuvati svoje i živote svojih obitelji, ostati i opstati na svojoj rodnoj grudi.
O knjizi „Bijeli put – Pobjeda dobra u ratu“, govorili su profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, rođen u travničkoj župi Ovčarevo, sudionik humanitarnog konvoja koji je nosio ime „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, pročelnik karitativne Udeuge „Kruh svetog Ante“ za Hrvatsku, sudionik Konvoja, fra Stipo Karajica, suautor knjige, Osječanin, Branko Čulo, novinar Zvonimir Čilić, ratni zapovjednik ZP „Vitez“, general Tihomir Blaškić i na kraju, dočekan i ispraćen ovacijama, dr. Slobodan Lang.

Ovoj lijepoj večeri sjećanja i emocija prisutni su bili Hrvati iz cijele Lašvanske doline iz svih oblasti života i rada, u ratu branitelji, njihova djeca…“ Prisutni su bili i brojni gosti, među njima i načelnik općine Tomislagrad, Ivan Vukadin, dr. Ivan Bagarić, u ratu načelnik Stožera zdravstva HVO-a. Prisutni su bili i visoki dužnosnici struktura vlasti u Srednjobosanskoj županiji, federaciji i BiH, a predvodili su ih novoizabrana predsjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Federacije BiH, Lidija Bradara i budući predsjednik Federacije, Marinko Čavara.

Dodatan pečat kvalitetno izabranom kulturnom programu i vrhunskom izvođenju, dali su članovi HKD Napredak iz Viteza, vokalni sastav “Lašvanske dive” Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila te mješoviti pjevački ansambl, Lampoši“ iz Doca.

Prethodni članakHoće li rast franka izazvati tisuće deložacija u BiH?
Sljedeći članakGospodarski razgovori u Vitezu