Veće kazne smanjile broj prometnih nesreća

Što se tiče istraživanja, statistike su već dosta optimistične u odnosu na raniji period. Zapravo, pomak se vidi već od kolovoza prošle godine kada je izmjena zakona ulazila u proceduru, o čemu je javnost bila dosta informirana i to se prilikom kontrola vidjelo.

Efekti izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, koji je stupio na snagu 15. veljače, već su vidljivi jer je smanjen broj prometnih nesreća i broj ozlijeđenih.

Kako se čini, izgleda da su visoke kazne osvijestile vozače da budu pažljiviji na putevima.
Prema riječima Milije Radovića, direktora Agencije za sigurnost prometa RS, koja je vršila određena istraživanja od kada je na snazi novi zakon, statistike u RS su znatno bolje jer je prema preliminarnim rezultatima broj smrtno stradalih osoba u prva tri mjeseca manji za 27 posto. Dodao je da je, prema preliminarnim rezultatima, za prva tri mjeseca smrtno stradalo 19 osoba, a prošle godine 26.

Nakon stupanja na snagu novog zakona na uzorku od 1.000 vozila u Banja Luci izvršeno je eksperimentalno brojanje korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i utvrđeno je da ga je koristilo 66 posto vozača, dok je ranije to bilo 46 posto.
Što se tiče FBiH, prema podacima Federalne uprave policije, samo u veljači broj prometnih nesreća smanjen je za 134 ili 6,97% u odnosu na isti mjesec 2016. Smanjen je broj ozlijeđenih u prometnim nesrećama za 28 posto. Statistike nisu tako optimistične kada je u pitanju broj poginulih u prometnim nesrećama na putevima u FBiH, jer je u veljači stradalo pet osoba više nego lani u tom mjesecu.
Neke od izmjena u pogledu kazni su: za prekoračenje brzine od 30 km/h kazna je od 400 do 1.000 KM, za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje kazna je od 100 do 300, za vozača ili putnika bez pojasa kazna je od 100 do 300 KM i tako dalje.

Prethodni članakPlaća radnika u Sarajevu 1.029, a u središnjoj Bosni 694 KM
Sljedeći članakKrajem dana razvedravanje u cijeloj BiH