Veće kazne pijanim vozačima u BiH

Povjerenstvo za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojila inicijativu o pooštravanju sankcija i utvrđivanju kaznene odgovornosti za vozače sa više od 1,5 promila alkohola u organizmu.

Inicijativom se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH. Predlagač inicijative, zastupnik Damir Arnaut naveo je da je trenutnim odredbama ovog zakona, za vozače koji tijekom upravljanja vozilom imaju više od 1,5 promila alkohola u organizmu novčana kazna iznosi od 400 do 1.000 KM.

Arnaut je u inicijativi naveo da se pored povećanja novčanih sankcija razmotri i uvođenje krivične odgovornosti. Povjerenstvo danas nije usvojilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim osobe koje izbjegavaju platiti imovinsko-pravne obveze ne bi mogle dobiti putne isprave, a postojeće bi im bile oduzete.

Prijedlog je odbijen uz objašnjenje da aktualni Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnositelj zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, na zahtjev nadležnog suda. Predlagač izmjena i dopuna poslanik Damir Arnaut smatra da je problem izbjegavanja financijskih obveza roditelja prema djeci sve više aktualan u BiH, u oba entiteta i Brčko distriktu, te da teret obveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.

Prethodni članakZavod za javno zdravstvo KSB organizira Javnu tribinu – “Coronavirus prijetnja ili…”
Sljedeći članakNa većini benzinskih crpki u FBiH gorivo jeftinije od pet do 14 feninga